latinica  ћирилица
12/04/2018 |  19:58 ⇒ 13/04/2018 | 09:17 | Autor: SRNA

Vučić: Pitanje Kosmeta riješiti kompromisom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ministrom za evropske i spoljne poslove Francuske Žan-Iv Le Drijanom da Srbija želi da bude poštovana kao što ona poštuje druge, da njeni stavovi o Kosmetu budu saslušani i da to pitanje bude riješeno kompromisom.
Sastanak - Vučić i Le Drijan - Foto: RTS
Sastanak - Vučić i Le DrijanFoto: RTS

Vučić je rekao da je Le Drijanu ukazao na potrebu očuvanja mira i stabilnosti u regionu po svaku cijenu i da mu je tačku po tačku objasnio šta je to Srbija učinila u vezi sa sprovođenjem Briselskog sporazuma.

"Ukazao sam na to šta je Srbija uradila i ne možete da kažete da nismo riješili ono što je bila naša obaveza. To je bilo bolno za nas, ali smo riješili. Ali, ima li iko ko može da kaže da je riješeno pitanje formiranja zajednice srpskih opština. Pet godina nije pomjereno sa mrtve tačke. Ostalo je mrtvo slovo na papiru", naveo je Vučić.

On je osporio pravo Ustavnog suda samoproglašenog Kosova da ocjenjuje ustavnost zajednice srpskih opština i rekao da će u nastavku večeri Kosmet biti ključna tema razgovora sa Le Adrijanom, kao i prilikom njegovog sutrašnjeg sastanka sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

Vučić je naveo da je sagovorniku prenio stav da konflikt ne smije biti zaleđen, jer bi to imalo negativne refleksije na zemlju koja se razvija već da ga treba rješavati.

"Јoš jednom hvala što je želio da me sasluša...Јa mislim da sam iznio činjenice. Mi po pitanju Kosova nemamo uvijek iste stavove, ali nam je važno da nas Francuska sasluša i razumije", rekao je Vučić.

On je naglasio da dva naroda vezuje prijateljstvo i da ne treba da ih veže samo prošlost, nego i budućnost.

Le Drijan je poručio da Francuska želi da dođe do implementacije Briselskog sporazuma i da konflikt u vezi sa pitanjem Kosova bude riješen, a ne zaleđen.

"Briselski sporazum je dobar sporazum i on treba da se implementira. Francuska želi da pomogne", rekao je Le Drijan.

Na pitanje zašto Zapad nije reagovao na incident u Kosovskoj Mitrovici 26. marta kada je uhapšen i fizički maltretiran direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, on je rekao da Francuska žali zbog tog događaja i da je ambasador te zemlje u Prištini odmah reagovao.