latinica  ћирилица
10/05/2018 |  10:44 ⇒ 10:57 | Autor: TANЈUG

Tramp dočekao Amerikance oslobođene iz Sjeverne Koreje (VIDEO)

Vojni avion u kom se nalaze trojica Amerikanaca koje je oslobodila Sjeverna Koreja sleteo je rano jutros u vojnu bazu u blizini Vašingtona, a američki predsjednik Donald Tramp koji ih je dočekao izjavio je da se SAD zahvaljuju sjevernokorejskom lideru.
Tramp dočekao Amerikance oslobođene iz Sjeverne Koreje - Foto: CNN
Tramp dočekao Amerikance oslobođene iz Sjeverne KorejeFoto: CNN

„Želimo da zahvalimo Kim DŽong Unu“, rekao je Tramp pozdravljajući oslobođene Amerikance.

On je istakao da je ovo „posebna noć za tu trojicu zaista izuzetnih ljudi“.

Prethodno su Tramp i prva dama Melanija ušli u avion da pozdrave Kima Donga Čula, Kima Haka Soka i Tonija Kima.

„Boing C-40“ sletio je u bazu „Endrjuz“ u 2:42 sata po lokalnom vremenu, a ispred letjelice je razvijena velika američka zastava između dva vatrogasna vozila.

Bivši pritvorenici će biti prebačeni u Nacionalni vojni medicinski centar gdje će biti dodatno pregledani, saopštila je Bikela kuća.

Kim: Prihvatio sam prijedlog i pustio Amerikance iz zatvora

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un izjavio je da je prihvatio predlog SAD da oslobodi američke državljane koji su se nalazili u zatvoru u Sjevernoj Koreji i pomiluje ih, istovremeno ističući da će predstojeći samit s predsjednikom SAD biti sjajan prvi korak ka poboljšanju situacije na Korejskom poluostrvu, javlja KCNA.

Državna sjevernokorejska agencija navodi i da je Kim postigao zadovoljavajući konsenzus sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, s kojim se sastao u utorak, prenosi Rojters.

Oslobođeni poslije više od godinu dana provedenih u sjevernokorejskom zatvoru, tri Amerikanca su poletjela iz Sjeverne Koreje za SAD, navodi AP.

Agencija ocjenjuje da je to najnoviji znak poboljšanja odnosa između dugogodišnjih protivnika, a uoči istorijskog samita predsjednika SAD Donalda Trampa i Kim DŽong Una.