latinica  ћирилица
10/05/2018 |  13:23 | Autor: SRNA

Markov: Ili pad Donbasa ili propast Mundijala

Ruski politikolog Sergej Markov tvrdi da će Rusija početkom juna biti stavljena pred izbor: ili da brani Donbas od ukrajinskog napada i suoči se sa bojkotom Svjetskog prvenstva u fudbalu, čiji je domaćin, ili da nijemo gleda pad dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine.
Sergej Markov (Foto: vestikavkaza.ru) -
Sergej Markov (Foto: vestikavkaza.ru)

Početkom juna, ukrajinska vojska planira blickrig, uslovljavajući Kremlj da izda Donbas ili će Kijev uticati da Svjetsko prvenstvo u fudbalu ne bude održano.

Markov podsjeća da NATO planira vojne vježbe na ruskoj granici početkom juna, piše "Nezavisimaja gazeta".

U Rusiji 14. juna počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a u periodu od 3. do 15. juna biće izvedene vojne vežbe na ruskoj granici, u baltičkim zemljama, a u kojima učestvuje 19 zemalja.

To je upozorenje Rusima da "ohlade glavu". U to vrijeme doći će do ratnih huškanja u Donbasu.

Rusija će se naći pred teškim izazovom: ili Donbas ili Svjetsko prvenstvo u fudbalu, piše Markov na društvenim mrežama.

"U pitanju je plan prema kojem ukrajinska vojska u roku od nedjelju dana treba da slomi vojsku Donbasa i Luganska i onda će se Moskva naći pred izborom: da nijemo posmatra vojnu intervenciju ili da uključi vojsku u sukob i da se suoči sa bojkotom prvenstva", smatra Markov.

Plan vojnih vježbi NATO-a na ruskoj granici opisan je na estonskom portalu EER:

U junu će u baltičkim zemljama, Poljskoj i na Baltičkom moru biti realizovana serija vojnih vježbi NATO-a.

Od 3. do 15. juna u Letoniji, Poljskoj, Estoniji i Litvaniji biće održana međunarodna vježba "Sajber napad", u kojoj će učestvovati 18.000 vojnika iz 19 članica NATO-a i partnera Alijanse.

Za učešće na tim vježbama iz Njemačke će u Letoniju, a iz Češke i Poljske u Litvaniju, biti poslato 11.000 jedinica vojne tehnike, porijeklom iz SAD, prenosi "Sputnjik".