latinica  ћирилица
10/05/2018 |  13:35 | Autor: SRNA

Osuđeni džihadisti uskoro na slobodi

Nekoliko desetina od više od 200 ljudi koji su u prvom talasu osuđeni za djela terorizma u Evropi naći će se na slobodi u naredne dvije godine, navodi se u izvještaju agencije AP.

Oko 12.000 Evropljana otišlo je da se bori za "Islamsku državu" i "Al kaidu" u Siriji i Iraku. Vjeruje se da se trećina vratila kući i da većina živi slobodno.

Neki od njih čekaju suđenja, ali se većina neće nikada suočiti sa ozbiljnim optužbama usljed nedostatka dokaza. Agencija ukazuje i na mnoge čiji su planovi o putovanju na Bliski istok osujećeni.

Rik Kolset sa belgijskog Instituta Egmon smatra da predstojeća oslobađanja džihadista veterana mogu da se posmatraju kao "četvrti talas povratka".

"Postoje brojne lične frustracije i motivacije koje su pogurale te klince na put pridruživanja `Islamskoj državi`, čime sada treba da se pozabavimo", rekao je Kolset.

On je dodao da će, u protivnom, okruženje i dalje podsticati tu vrstu džihadističkog nasilja.

Farid Benjetu, bivši džihadista koji je odslužio četiri godine zatvora i sada javno odbacuje ekstremističko nasilje, strahuje da Evropa nije pripremljena.

On je postao imam koji se obraćao mladim muslimanima i napisao je knjigu o tome kako je potonuo u islamski ekstremizam.

"Ti momci koji su sada osuđeni ili koji čekaju suđenja će jednog dana izaći. I to je problem - kakve će pripreme biti preduzete za njihovo oslobađanje", rekao je Benjetu AP-u.

Prosječna kazna u Evropi za djelo terorizma do skoro je bila šest godina zatvora, a u Americi je 13 godina, prema podacima Evropola. Kazne su povećane od 2015. godine, ali su i dalje daleko ispod nivoa u SAD.