latinica  ћирилица
10/05/2018 |  15:44 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Brčko -Godišnjica smrti porodice Isailović

Na današnji dan prije 24 godine pripadnici tzv. Armije BiH granatirali su Brčko. Stradalo je 17 civila. Među ubijenima i četvoročlana porodica Isailović. Za ove zločine niko nije odgovarao.

U jednom danu poginula je Svjetlana Isailović, u osmom mjesecu trudnoće, njena kćerka Božana i djed Božo. 

- Ovo je jedna specifična tragedija, prodoice Isailović. Od čitave prodice samo je ostao muž, rekao je Dragan Ninković, hirurg, Bolnica Brčko. (izajva iz arhiva SRT)

Od porodice Isailović iz Brčkog, rat je preživio samo suprug Kojo, ali ni on nije dočekao današnji dan. Јoš živi, samo pomen vjernih prijatelja i rodbine. 

- Svjetlana 27 godina, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, njena ćerka Božana i svekar Božo. Svjetlanin muže je ubrzo preminuo od bola i tuge, ističe Obren Marković, porodični prijatelj Isailovića.

- Sada bi i njena ćeka imala 27 godina. Ugašen je jedna život, koji je tada imao tri godine i drugi u stomaku. To je nešto što ja ne mogu da svhatim kao čovjek, zar se to moralo dešvati, emotivan je i poslije toliko godina suprug Svjetlanine sestre, Lazar Ristić iz Zvornika.

Prije tri godine Srbi iz Brčkog, putem Udruženja porodica poginulih u proteklom ratu, institucijama Distrikta, podnijeli su zahtjev za postavljanje spomen- ploče stradalim Isailovićima. Ploče i dalje, kao ni kazne za počinioce zločina- nema.

- Često slušamo, kada predstavnici pravosuđa, tužilaštva, obrazlažu svoje nepostupanje u ovakim slučajevima da je nešto bila legitimna vojna meta. Јa postavljam pianje- da li žena, dijete, trudnica mogu biti legitimna vojna meta, kaže Siniša Milić, gradonačelnik distirkta Brčko.

Јovan Pudić, predsjednik Odbora porodica poginulih, BORS, Brčko, takođe noavodi da je ovo veliki zočin.

- Јedna porodica je totalno istrijebljena. A ti, po mojoj informaciji, koji su to učinili, slobodno šetaju oviom gradom. Žalosno, zaključuje Pudić.

Od 1992. do 95. godine od granata, koje su na grad Brčko ispalile snage tzv. Amrije BiH i regularne vojske Hrvatske, ubijen je dvadeset jedan građanin, a ranjeno 420.