latinica  ћирилица
10/05/2018 |  16:14 ⇒ 19:19 | Autor: RTRS

Mašinski fakultet- Konferencija o primjenjenim naukama

Na banjalučkom Mašinskom fakultetu otvorena je Šesta dvodnevna međunarodna konferencijakoju organizuju univerziteti u Banjaluci i Temišvaru u saradnji sa Univerzitetom Vuhan iz Kine. Prijavljeno je 150 radova iz 16 zemalja.

U uvodnom radu predstavljen je robot koji radi sa djecom koja boluju od cerebralne paralize, na čijoj izradi je rađeno šest godina.

- Robot služi kao motivator da ohrabri dijete, da vježba, pošto se radi o vrlo maloj djeci, to je onda problem. Robot treba da im se sviđa, da im bude interesantan, mora da može da komunicira sa njima, ističe Branislav Boravac, profesor robotike na FTN Novi Sad.

Pored odlične prilike za razmjenu isustava stručnjaka iz oblasti primjenjenih nauka, ovakvi skupovi doprinose ugledu ne samo fakulteta i univerziteta, već i Republike u cjelini.

Studenti mašinstva, na domaćem terenu, mogu da čuju novine u profesiji za koju se školuju.

- Imam priliku da upoznamo radove autora iz stranih zemalja, što nemamo često priliku da vidimo, tako da je ovo svakako super iskustvo, navodi studentkinja 3. godine Mašinskog fakulteta u Banjaluci, smjer Proizvodno mašinstvo, Mirka Ignjić.

- Da se na fakultetu dešavaju fine, dobre stvari, sa kojima može da se ponosi čitava naša okolina, pokazuje i uspjeh naših studenata na Mašinijadi. Oni su došli prošle sedmice, među 16 fakulteta sa prostora bivše Јugoslavije bili su drugi u generalnom plasmanu, ponosan je dekan Darko Knežević.

Danas su radove usmeno predstavili univerzitetski profesori i doktorandi, dok će sutra svoje radove, putem video-linkova, predstaviti 20 učesnika.