latinica  ћирилица
10/05/2018 |  18:27 ⇒ 23:09 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske

Parastosom, polaganjem vijenaca na spomen-obilježje i naučno-stručnom konferencijom o ulozi starješina u stvaranju i odbrani Republike Srpske, počelo je obilježavanje 12. maja - Dana Vojske.

Formirana odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH, prije 26 godina, Vojska Republike Srpske integrisana je u Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH.

Među 215.621 borcem Vojske, u godinama odbrane Republike Srpske, na gotovo svim ratištima, kao pripadnik specijalne brigade policije, od prvog dana rata, Zoran Blaženović borio se, kaže, za srpski narod.

Najteža od svih, ističe, bila mu je bitka na bihaćkom ratištu. 29. dana boravka na liniji, ranjen je u ruku.

- Nisam htio da odem nigdje, jer sam želio da ostanem na ovim prostorima, da se borim za srpski narod, kaže Zoran.

U borbi za srpski narod i Republiku Srpsku stradalo je 11 odsto angažovanih boraca, odnosno 23.184.

U njihovu pomen, u Hramu Hrista Spasitelja služen je parastos, čime je počelo dvodnevno obilježavanje 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske.

Kada se stradalim borcima dodaju civilne žrtve, za Republiku Srpsku, najvrednije – život, dalo je 30 hiljada lica.

Za stradale borce, na spomen- obilježje na banjalučkom groblju Sveti Pantelija položeni su vijenci.

- Put VRS je bio častan i mi se sa ponosom možemo prisjećati toga i možemo biti ponosni na VRS, naglasio je Milan Radojičić, pukovnik, komandant Trećeg pješadijskog RS puka OSBiH.

- Ovo je prilika da i danas obilježimo, da uz dužno poštovanje i neizmjernu zahvalnost odamo priznanje i poštovanje svim žrtvama odbrambeno-otažbinskog rata i da u budućnosti znamo istoriju, šta nam se dešavalo i šta nam se, ne daj bože, može desiti, kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U okviru obilježavanja 12. maja, Organizacija starješina Vojske Republike Srpske održala je naučno-stručnu konferenciju o ulozi starješina u stvaranju i odbrani Republike.

Na početku, prisutnima je pročitano i pismo generala Ratka Mladića, koji je poručio da je zadatak boraca danas, nakon stvaranja i odbrane Srpske, borba za istinu.

- Vojska Republike Srpske je istinski stvaralac Republike Srpske, mi se moramo izboriti za istinu. Naša prevashodna angažovanost i cilj je borba za istinu i da dokažemo da nismo genocidan narod, da smo slobodarski narod koji je branio svoja ognjišta, koji že uložiti maksimum truda, znanja i sposobnosti da se očuva Republika Srpska, navodi Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina VRS i bivši pukovnik VRS.

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske biće nastavljeno i sutra.

U organizaciji Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, u kasarni “Kozara“ biće održana centralna svečanost.