latinica  ћирилица
15/06/2018 |  11:01 | Autor: SRNA

Hrvatski ministri preglasani prilikom usvajanja informacije o Elektroprenosu BiH

Hrvatski ministri preglasani su na sjednici Vlade Federacije BiH tokom usvajanja informacije o stanju u Elektroprenosu BiH koja je uvrštena na dnevni red kao dopunska tačka, bez saglasnosti Kolegijuma Vlade i mimo Poslovnika o radu, piše Večernji list, izdanje za BiH.

Iako je ova kompanija u većinskom vlasništvu FBiH, ministri u federalnoj Vladi od 2015. godine nisu dobili na uvid cjelovitu informaciju o situaciji u preduzeću koja uključuje izvještaje o finansijskom poslovanju, ali i planove rada.

Umjesto kompletne informacije, na koju čekaju od početka mandata, ministrima je ponuđena nepotpuna informacija uvrštena na dnevni red kao dopunska tačka, bez saglasnosti Kolegijuma Vlade i mimo poslovnika o radu najvišeg izvršnog tijela vlasti u FBiH, piše list.

Uprkos protivljenju hrvatskih ministara da se o ovoj važnoj temi raspravlja na ovakav način, bez mogućnosti upoznavanja sa sadržajem informacije, te nedostatku ključnih pokazatelja poslovanja, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH Nermin DŽindić /SBB/ istrajao je u tome da se o tački raspravlja, te je ponuđena informacija usvojena uz aktiviranje "rezervne" bošnjačke koalicije SBB-SDA.

Hrvatski ministri su istakli da ne žele da daju "zeleno svjetlo" tačkama koje nisu usaglašena na Kolegijumu Vlade i koje su nepotpune.

Prema pisanju Večernjeg lista, dosadašnja praksa je pokazala da se "rezervna bošnjačka koalicija" aktivira uglavnom radi prikrivanja nezakonistosti, te da je vrlo vjerovatno da je sa istim ciljem oživjela i prilikom usvajanja informacije o situaciji u Elektroprenosu.