latinica  ћирилица
15/06/2018 |  12:38 | Autor: SRNA

Prijedlogom zakona o rudarstvu propisani uslovi za eksploataciju sirovina

Prijedlogom zakona o rudarstvu definisan je okvir za bezbjednije obavljanje poslova u oblasti rudarstva i propisani uslovi i načini eksploatacije mineralnih sirovina, korišćenje i održavanje rudarskih objekata i rudarski projekti.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Ovim zakonskim prijedlogom, koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, uređuju se rudarska geodetska mjerenja i planovi, mjere zaštite i druga pitanja koja se odnose na eksploataciju mineralnih sirovina, kadrovski uslovi za obavljanje određenih poslova u rudarstvu, kao i uslovi za izdavanje i oduzimanje licenci u rudarstvu, navodi se u obrazloženju zakonskog rješenja.

Važeći Zakon o rudarstvu donesen je 2012. godine, a radi promjena koje su se dogodile u ovoj oblasti, kao i potrebe za preciziranjem pojedinih odredaba, stekli su se uslovi za donošenje novog zakona.

U odnosu na važeći zakon, predloženim rješenjima, uvode se licence za pravna i fizička lica kojim stiču ovlašćenje za obavljanje određenih poslova u oblasti rudarstva. Na taj način će se obezbijediti potpunija kontrola poslovanja pravnih lica koja obavljaju poslove u oblasti rudarstva.

Donošenjem zakona biće garantovana veća pravna sigurnost za pravna lica koja obavljaju poslove u oblasti rudarstva, a što će imati za posljedicu veći priliv stranog i domaćeg kapitala, s obzirom na činjenicu da Srpska raspolaže raznovrsnim i ekonomski značajnim mineralnim resursima, za čije su proizvodno aktiviranje potrebna znatna finansijska sredstva.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi navedeno zakonsko rješenje trebalo da bude razmatrano po hitnom posptupku, zakazana je za urorak, 19. jun.