latinica  ћирилица
15/06/2018 |  15:16 ⇒ 15:17 | Autor: SRNA

Poziv Srbima da se registruju i glasaju putem pošte

Odbornik u Skupštini opštine Srebrenica Dragić Glišić pozvao je danas Srbe iz Podrinja u Republici Srpskoj sa dvojnim državljanstvom BiH i Srbije, a imaju prebivalište u Srbiji, da se registruju za predstojeće opšte izbore u BiH i glasaju putem pošte.

Glišić je rekao i da Srbi iz Republike Srpske, da bi glasali na opštim izborima u BiH zakazanim za 7. oktobar moraju da se registruju do 24. jula, objasnivši da i to mogu da urade putem pošte.

"Mogu da se registruju putem takozvanog `prp` obrasca odnosno putem pošte i da njihovi glasački listići dođu na njihovu kućnu adresu u Srbiji ili da glasaju u Ambasadi BiH u Beogradu", rekao je Glišić novinarima u Beogradu.

Prema njegovim riječima, mnogo je lakše i jednostavnije da ti glasački listići dođu na kućnu adresu.

"Potrebno je da na sajtu `Izbori` /www.izbori.ba/ skinu taj obrazac, popune ga i uz kopiju važećeg dokumenta, pasoša, lične karte ili vozačke dozvole ga pošalju putem mejla ili pošte na Centralnu izbornu komisiju u Sarajevu", rekao je on.

Glišić kaže da će onaj ko to uradi, potom dobiti glasački listić na kućnu adresu na osnovu kojeg može da glasa.

On je upozorio građane i da provjere da li su im lična dokumenta validna, s obzirom na to da je većina izdata tokom 2007. i 2008. godine.

"Kod većine njih su dokumenta pred istekom roka važenja ili su već istekla i moraju ih obnoviti da bi Centralna izborna komisija u Sarajevu prihvatila njihove glasačke listiće i da bi mogli da glasaju", rekao je Glišić.

On je apelovao na građane, kojima su dokumenta istekla da obnove njihovo važenje tamo gdje su ih i izvadili, u nekoj od policijskih stanica u Republici Srpskoj ili FBiH.

Glišić, koji je 2016. godine bio šef izbornog štaba aktuelnog načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića je rekao i da su na tim izborima Srbi pobijedili u toj opštini, zahvaljujući srpskim glasačima iz Srebrenice u rasijanju.

"Na osnovu tih glasova mi smo dobili opštinu Srebrenicu u kojoj su Bošnjaci imali svog gradonačelnika u poslednjih 16 godina", rekao je on.

On je rekao i da svi koji žele da glasaju putem pošte pomoć u vezi sa registracijom mogu dobiti u Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu, kao i od predstavnika opštine Srebrenica. Glišić je podsjetio i da Srbi iz Republike Srpske u rasijanju koji imaju dvojno državljanstvo BiH i Srbije mogu 7. oktobra da dođu na svoje glasačko mjesto i glasaju na redovnim biračkim spiskovima.

Glišić, koji je odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Srebrenica, je upozorio i na medijsku kampanju koja u borbi za mesto potpredsjednika Republike Srpske vode bošnjačke partije i njihova tri kandidata.

Prema njegovim rečima, bošnjački kandidati su Ćamil Duraković i Sadik Ahmetović sa područja Srebrenice i Ramiz Salkić iz opštine Bratunac.

"Trenutni predmet njihove kampanje i političkih napada je i novoformirani Nacionalni park `Drina Srebrenica`", rekao je on.

Glišić je rekao i da se sada na terenu vrši mobilizacija stanovništva kako bi se zaustavilo formiranje tog parka koji je, kako je naveo veoma bitna institucija koja ima veliku perspektivu i kroz saradnju sa Nacionalnim parkom "Tara".

Prema njegovim riječima, zbog svega što sve što je urađeno u Podrinju i kroz infrastrukturne i ekonomske projekte u Srebrenici, Bratuncu i Zvorniku i onog što će tek biti rađeno, građani treba da glasaju na predstojećim izborima.

"Zato je bitno da stanovništvo izađe na izbore i podrži put i politiku koju je 2007. godine započela Vlada Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom kako bi se ti projekti i sve ono što je započeto i završilo", rekao je Glišić.