latinica  ћирилица
15/06/2018 |  16:17 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

U toku opstrukcija reakreditacije visokoškolskih ustanova iz Srpske!?

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH opstruiše reakreditaciju visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske? Ovo tvrde u republičkoj Agenciji za akreditaciju i upozoravaju da je na pomolu pokušaj prenosa nadležnosti u ovoj oblasti.

Za pet visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH opstruiše proces reakreditacije. Tako tvrde u republičkoj Agenciji za akreditaciju. Proces, ističu, uslovljava se donošenjem nove Odluke o normama kojom se utvrđuju minimalni standardi na području visokog obrazovanja, iako slična postoji i donesena je 2011. godine. Na ovakve optužbe, iz bh. agencije odgovor – sve je po zakonu. 

"Problem je u tome što rukovodstvo Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH neće da primjenjuje ovaj dokument i da obezbijedi nesmetan proces akreditacije posebno za visokoškolske ustanove iz Republike Srpske", rekla je  v.d. direktora Agencije za akreditaciju Republike Srpske Biljana Vojvodić.

"Prethodnik od gospođe Vidović je tražio da se ta odluka povuče, od Upravnog odbora Agencije BiH, da se stavi van snage zato što se ne prihvata. Sad se traži primjena te odluke, ta Agencija bi sada trebala da povuče svoj zahtjev za povlačenje te odluke o normama", izjavio je direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović.

Dodatni razlog, ističe Halilović je i donošenje novih evropskih standarda i smjernica visokog obrazovanja, čime je prethodna Odluka o normama stavljena van snage. Problem, kažu u bh. Agenciji, biće riješen kada Vlada Srpske dozvoli članovima Upravnog odbora iz reda srpskog naroda da podrže usvajanje nove odluke. 

"Problem će biti riješen onda kada Republika Srpske, odnosno Vlada povuče svoju zabranu koju je izdala članovima Upravnog odbora Agencije BiH da ne usvoje Odluku o normama. Sve se riješava tom odlukom", dodao je Halilović.

Upravo ta odluka za nadležne u Agenciji za akreditaciju Srpske jeste put ka prenosu nadležnosti u oblasti obrazovanja sa entitetskog na bh nivo. Iako iz bh. Agencije tvrde da je sve po zakonu, iz republičke optužbe da se ne poštuje Okvirni zakon o visokom obrazovanju BiH. Posebno, ističu, u pogledu imenovanja komisije za akreditaciju i obaveza koje se odnose na upis u registar koji se vodi na bh. nivou. 

"Na taj način Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta diskriminiše visokoškolske ustanove i studente na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj", naglasila je Vojvodić.

Nakon svega, u republičkoj Agenciji za statistiku usvojili su novi Pravilnik o akreditaciji u skladu sa entitetskim zakonom o visokom obrazovanju, ali i dobili podršku Vlade za vođenje sopstvenog registra visokoškolskih ustanova. Na ovu vijest, iz bh. Agencije upozorenje da je riječ o nezakonitoj radnji.