latinica  ћирилица
21/06/2018 |  16:22 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Bratunac: Pušten u rad sistem za navodnjavanje; Dodik: Proizvođači na prvom mjestu

U Bratuncu je od danas u funkciji sistem za naovdnjavanje vrijedan 9,2 miliona maraka, a izgrađen sredstvima Vlade Republike Srpske i opštine Bratunac.

Ovim sistemom, koji je jedan od najkompleksnijih na teritoriji BiH i regiona, značajno su unaprijeđeni uslovi za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prvenstevno malinarstvo. Najavljena je i isplata premija za prodate maline u iznosu od 40 feniga po kilogramu.

Vlada Republike Srpske tokom proteklih deset godina uložila je u opštinu Bratunac više od 90 miliona maraka za unapređenje komunalne infrastrukture. Važan dio ovih ulaganja je irigacioni sistem, kojim je na cijeloj teritoriji ove opštine obezbijeđeno navodnjavanje poljoprivrednih površina.

"Omogućava da se povećaju prinosi, zato smo uložili 9,2 miliona maraka, to su sredstva Vlade, sredstva opštine i u tom pogledu mislim da smo najviše pomogli poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Na području Bratunca od poljopirvrede živi oko 60 odsto stanovništva, a malinjake ima oko 1.300 proizvođača. Očekuje se da će prosječni prinosi maline sa sadašnjih devet tona po hektaru uz navodnjavanje, biti povećani za više od 50 odsto.

"Prosječna proizvodnja od devet hiljada tona po dunumu ovim će sigurno biti povećana na 1.500 kilograma, naš cilj je da izađemo na dvije hiljade kilograma po dunumu, što znači da će se za četiri do pet godina sistem otplatiti", istakao je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Novi irigacioni sistem sadrži 44 pumpne stanice, 16 bunara, cjevovod dužine 102 kilometra i 240 hidranata, kojim se snabdijevaju krajnji potrošači. Ulaganja su oko 21.000 maraka po hektaru.

"Јednom riječju ulažu se velika sredstva u sistem za navodnjavanje i ona su disperzirana tamo gdje postoji opravdanost tih ulaganja", kazao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Strateški cilj Vlade je navodnjavanje oko 70.000 hektara, a u toku je izgradnja sistema za navodnjavanje na 4.700 hektara, vrijednosti 36 miliona maraka. Pored izgrađenih sistema za navodnjavanje u Bijeljini i Pelagićevu, iz kredita Svjetske banke grade se irigacioni sistemi u Trebinjju, Ljubinju i Laktašima.