latinica  ћирилица
21/06/2018 |  17:13 ⇒ 17:14 | Autor: SRNA

Uklonjena aplikacija "Pravopis bosanskog jezika"

Aplikacija "Pravopis bosanskog jezika" koja je objavljena na internet stranici Ambasade BiH u Vašingtonu uklonjena je neposredno nakon njenog objavljivanja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.
Ambasada BiH u Americi - Foto: Wikipedia
Ambasada BiH u AmericiFoto: Wikipedia

"Svi sadržaji koji se postavljaju na zvaničnim internet stranicama diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH mogu da sadrže samo ono što odražava zakonom propisane stavove i usaglašene procedure unutar BiH, kao i ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana koji žive u BiH", navodi se u zvaničnom stavu Ministarstva.

Glas Srpske objavio je da Ambasada BiH u Vašingtonu uveliko promoviše mobilnu aplikaciju "Pravopis bosanskog jezika" u kojoj se koriste latinica i ćirilica, što je naišlo na revolt Srba, jer je, osim širenja nepriznatog jezika, u tom kontekstu zloupotrebljeno i srpsko pismo.

Srpsko-američko privredno društvo uputilo je Ambasadi BiH u Vašingtonu protestno pismo u kojem je navedeno da su iznenađeni i razočarani njihovim pristupom ,jer promovišu "bosanski jezik" bez osjećanja za ravnopravnost prema srpskom i hrvatskom jeziku.