latinica  ћирилица
25/06/2018 |  14:38 | Autor: SRNA

Zvizdić i Mur o samitu balkanskih premijera

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa direktorom za politička pitanja MUP-a Velike Britanije Ričardom Murom o samitu premijera zapadnog Balkana, koji će biti održan u okviru Berlinskog procesa 9. i 10. jula u Londonu.
Ričard Mur (Foto: cnnturk.com) -
Ričard Mur (Foto: cnnturk.com)

Zvizdić je informisao Mura da je Savjet ministara početkom juna formirao Koordinacioni tim koji vrši sve potrebne tematske pripreme za kvalitetinije učešće na ovom skupu.

On je podržao je koncept koji je britanska vlada predstavila i odabrane teme, iako veoma osjetljive za region, i izuzetno bitne kako bi se napravio pomak ka zajedničkoj budućnosti kroz zatvaranje teških tema, poput pitanja nestalih lica i ratnih zločina.

Zvizdić je dodao da je i tema migracija u veoma kratkom roku postala aktuelna ne samo za region, već i za EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na predstojećem Samitu zapadni Balkan plus EU8 u Londonu će pored šest država zapadnog Balkana učestvovati i osam država, članica EU - Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bugarska i Poljska.