latinica  ћирилица
25/06/2018 |  16:47 ⇒ 23:35 | Autor: RTRS

Zaposleni u Željeznicama odustali od tužbi

Nema novih tužbi radnika protiv Željeznica Republike Srpske, ali ni povećanja plata.

Radnici su odustali od tužbi jer im je isplaćen dio potraživanja, ali od zahtjeva za povećanjem plata još nisu iako iz uprave kažu da novca za to nema.

Isplata jednog toplog obroka i dvije naknade za prevoz odložile su tužbe radnika Željeznica. U skladu sa prilivom novca uprava će, kaže, isplaćivati i ostala dugovanja, ali o povećanju plata, bar za sada,kažu, nema govora. Razlog je smanjen prevoz zbog remonta željezare u Zenici.

Generalni direktor Željeznica Srpske Dragan Savanović poručuje da u ovom momentu prostora za povećanja plata iz redovnih prihoda trenutno nema.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin kaže da isplatom dijela nadoknada, sidnikati odlažu tužbu do daljeg.

- Znači odgovor uprave je da trenutno stanje u preduzeću ne dozvoljava iz sopstvenih prihoda da dođe do povećanja, svi se nadaju najavljenom povećanju od strane premijerke i predsjednika Republike - ističe Marin.

Povećanje plata je neophodno, kaže Marin, te ne isključuje ni sindikalnu borbu radnika, ako im do kraja godine ne bude udovoljeno . Oko 104 prijavilo ih se za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, a oko 80 stiče uslove za penzionisanje , što će do kraja godine umanjiti broj zaposlenih na 2.500 . Јavni poziv za dobrovoljni odlazak je produžen.

Sudeći po interesu radnika za dobrovoljno napuštanje preduzeća višak zaposlenih mogao bi biti riješen ako se prijavi ukupno 120 radnika.

Za dobrovoljni odlazak iz preduzeća predviđena je naknada od 12 prosječnih plata.