latinica  ћирилица
15/07/2018 |  11:47 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Vučić: Sjever KiM je opsesija Albanaca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne haje mnogo za izjave Albanaca sa juga centralne Srbije da budu uključeni u briselski dijalog, ali da brine opsesija Prištine sjeverom Kosova i Metohije.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Vučić je rekao da je dobro da se razgovara, jer smatra da se time makar u nekom kraćem periodu štiti bezbjednost srpskog naroda bar na sjeveru Kosova.

"Nakon posljednje runde dijaloga u Briselu, ja sam ne samo Albancima, nego i Evropljanima, nedvosmisleno rekao da je uslov Srbije za bilo kakve razgovore da nema napada na Srbe, da nema pokušaja zauzimanja teritorije na sjeveru, nema hapšenja kako im padne na pamet", rekao je Vučić novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Podsjetivši na nedavno hapšenje petorice Srba na Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da su to sve najviđeniji Srbi iz Kosovskog Pomoravlja i koji "drže srpsku zajednicu od Ropotova i Raniluga do Gornjeg Kusca u Novom Brdu".

"Poručio sam tada Briselu da, ako ne bude to riješeno do ponoći da zaborave na nastavak dijaloga i na pogrom srpskog stanovništva na sjeveru Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je ocijenio da je jedina opsesija Albanaca sjever Kosova i Metohije.

"Imamo i službe koje se time bave i ljude koji to prate, pa ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti šta je politika", rekao je Vučić i dodao da su to stvari koje ga brinu i kojih se plaši, te da je zato važno da se pokuša pronaći rješenje.

Vučić je podsjetio da je kada je Dejtonski sporazum podstignut, većina u Srbiji i Republici Srpskoj bila protiv njega, a da se danas svi njega drže.

"To sam vam rekao prije pet godina i za briselski sporazum. Rekao sam i za pet i za 10 godina ukoliko ne postignemo konačni dogovor sa Albancima, što bih volei da se desi, držaćemo se briselskog sporazuma i to samo mi, a svi drugi će od briselskog sporazuma da beže. Na žalost bio sam u pravu", rekao je Vučić.

Govoreći o predstojećem sastanku sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, Vučić je ocijenio da je taj sastanak veoma važan za Srbiju i da mnogo očekuje od razgovora sa njim.

Cijelu pres konferenciju možete pogledat i ovdje.