latinica  ћирилица
20/07/2018 |  22:08 ⇒ 22:21 | Autor: sputniknews.com

To je moj potpis! Dokaz da Bosna naoružava ID (FOTO)

Oružje proizvedeno u bosanskoj fabrici BNT&TMiH, koje je prodato Saudijskoj Arabiji, završilo je u rukama džihadista Islamske države i Al Kaide koji su se borili protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, piše britanski Independent.
Mortar 120mm u Siriji (foto: twitter.com/julianroepcke) -
Mortar 120mm u Siriji (foto: twitter.com/julianroepcke)

Novinar Independenta Robert Fisk piše da je u podrumu bombardovanog skladišta oružja Al Kaide u istočnom Alepu prošle godine pronašao oružane listove iz fabrike minobacača u BiH sa potpisom nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u fabrici BNT-TMiH u Novom Travniku Ifeta Krnjića.

Dokumenti su stigli sa pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 mm u januaru 2016. godine. Fisk je sada pronašao Krnjića u Novom Travniku, koji kaže da je kompanija poslala oružje Saudijskoj Arabiji.

- To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm, to je NATO standard - rekao je Krnjić.

On navodi da je isporuka otišla za Saudijsku Arabiju.

- To je bio dio isporuke 500 minobacača. Sjećam se dobro saudijske isporuke. Saudijci su došli u našu fabriku u inspekciju naoružanja početkom 2016. godine - rekao je Krnjić.

Ifet Krnjić (foto:Indipendent)

On tvrdi da su sve takve prodaje striktno u skladu sa pravnim sertifikatima krajnjeg korisnika koje je njegova fabrika dobila od svih kupaca, navodeći da će oružje koristiti jedino oružane snage država koje ga poruče.

- Kad su Saudijci došli u našu fabriku u inspekciju početkom 2016. godine, bio je i saudijski ministar i zvaničnici koji su došli u inspekciju oružja prije nego što su ga dobili. Sva proizvodnja poslije rata u BiH je pod kontrolom Amerikanaca i NATO-a koji stalno dolaze ovdje i oni znaju kuda iz fabrike odlazi svaki komad našeg oružja - rekao je Krnjić.

Isporuka 500 minobacača je velika, navodi Independent, dodajući da većina evropskih vojski nema toliko u svojim skladištima, kao i da je nešto od tog oružja izgleda završilo u rukama Asadovih neprijatelja - islamista Nusra fronta/Al Kaide na sjeveru Sirije u roku od šest mjeseci od otpremanja iz fabrike Novom Travniku.

Sirijska ambasada u Londonu odgovorila je za Independent da Saudijska Arabija ne daje "praktičnu ili neku drugu podršku bilo kakvoj terorističkoj organizaciji (uključujući grupe Nusra ili ID) u Siriji ili nekoj drugoj zemlji".

Ambasada navode Independenta opisuje kao "nejasne i neosnovane" i dodaje da je Saudijska Arabija "vodeći glas u međunarodnoj zajednici za podršku diplomatskom rješenju sukoba u Siriji, dok u isto vrijeme sarađuje sa susjedima i saveznicima u borbi protiv porasta snaga ekstremizma".

Dokumenta iz fabrike u Novom Travniku pronađena u skrovištu u Siriji (foto: Indpendent)

Fisk piše da je po ulasku u Alep pronašao brojna dokumenata, među kojima su uputstva na engleskom jeziku za korišćenje mitraljeza i minobacača.

Među tim dokumentima, britanski novinar kaže da je pronašao i uputstva za upotrebu oružja iz BiH, Srbije, Bugarske, ali i prazne kutije protivraketnog naoružanja američkog proizvođača

Fisk piše da je uputstvo za upotrebu oružja koje je pronašao u Alepu, među kojima i za mitraljez Kojot MO2 na 20 stranca kragujevačke fabrike Zastava oružje, pokazao generalnom direktoru Milojku Brzakoviću.

On je potvrdio da je dokumenta izdala ta fabrika i da su među kupcima bili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

- Ne postoji nijedna jedina zemlja na Bliskom istoku koja nije kupovala oružje od Zastave u posljednjih 15 godina - rekao je Brzaković.