latinica  ћирилица
21/07/2018 |  16:43 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Ko su kandidati na listama iz Semberije?

Za devet direktnih mandata iz Izborne jedinice šest za Narodnu skupštinu Republike Srpske i tri direktna za Parlament BiH iz Izborne jedinice dva, uveliko se vode političke pripreme. Pred biračima iz sembersko-majevičke regije i Posavine, na izbornim listama nalaze se zvučna politička imena, ali i ona imena čije će obraćanje biračima biti izazov.

Srpska demokratska stranka u Izbornoj jedinici šest očekuje da će od devet mandata tri poslanika biti iz SDS-a te da će se boriti i za četvrtog. Želimir Nešković, aktuelni poslanik, očekuje novi mandat u skupštinskim klupama, i tvrdi da je nosilac liste SDS-a u Izbornoj jedinici dva za Parlament BiH Obren Petrović, najbolje rješenje.

- Zna se da grad Bijeljina, a uz to i manje opštine kao što su Lopare i Ugljevik, ostvarju napredak već duži niz godina - kaže Nešković.

Pred birače će, prvi put kao nosilac liste SNSD-a za Narodnu Skupštinu Republike Srpske, Nedeljko Ćorić, dok se za Sarajevo i Parlamentarnu skupštinu BiH priprema Vojin Mitrović.

- Očekujem apsolutnu pobjedu Milorada Dodika i Željke Cvijanović. U to sam ubijeđen, a očekujem i maksimalan broj glasova za Narodnu skupštinu i za Parlament BiH, kako bismo imali vlast i na nivou BiH i u Srpskoj - kaže Mitrović.

Socijalistička partija, pod sloganom "Sigurno i slobodno Socijalisti Srpsku grade", ulazi potpuno spremna i očekuje dobar izborni rezultat jer je predsjednik partije Petar Đokić nosilac liste u Izbornoj jedinici šest za Narodnu skupštinu, a nosilac liste za PS BiH načelnik opštine Pelagićevo, Simo Stakić.

- Sa zadovoljstvom ulazimo u izbornu trku. Imamo pune liste, imamo kvalitetne ljude i očekujemo da će glasači prepoznati kvalitet i vidjeti ono što mi nudimo - kaže Dalibor Stević, kandidat SP za poslanika u NSRS.

Pokret Uspješna Srpska prvi put izlazi na parlamentarne izbore u svih devet Izbornih jedinica i očekuje dobar izborni rezultat. U izbornoj trci za Parlamentarnu skupštinu BiH neće učestvovati. Nosilac liste u Izbornoj jedini šest za Narodnu skupštinu Republike Srpske je predsjednik stranke, Zlatko Maksimović.

- Na našoj listi ima dosta nestranačkih ljudi i po tome se razlikujemo od sotalih - ističe Maksimović.

Na listi Partije demokratskog progresa, od 14 kandidata za Narodnu skupštinu, osam je iz Bijeljine. Nosilac liste za PS BiH je Milenko Ristić iz Lopara, a za Narodnu skupštinu Republike Srpske Milenko Vićanović.

- Očekujemo dobar izborni rezultat, ne pretjerano dobar, u smislu osvajanja tri poslanička mandata, ali se nadamo da ćemo imati dva - kaže Vićanović.

Dobar izborni rezultat očekuju i u DNS-u jer je nosilac liste za PS BiH Boban Јovičević, a za Narodnu skupštinu Đorđe Popović.

- Očekujem dobar rezultat, kako za Parlament BiH, tako i za NSRS. Na ličnom planu očekujem takođe dobar rezultat, te da će naši kandidati za pojedinačne funkcije dobiti najveći broj glasova - kaže Popović.

Očekivanja političara i građana su velika, a kome su građani dali svoje povjerenje biće poznato nakon 7. oktobra.