latinica  ћирилица
23/07/2018 |  11:05 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Trebinje: Treća festivalska noć - glumački sastav iz Kule, sa prestavom "Rodoljupci"

Druge večeri Festivala festivala u Trebinju, nastupilo je Bjelopoljsko pozorište sa predstavom "Mirovna misija", pobjedničkom predstavom na crnogorskom republičkom takmičenju.

Danas, u okviru pratećeg programa, počinje i rediteljska radionica za mlade režisere u amaterskim pozorištima.

Ovogodišnje pozorišno ostvarenje ansabla iz Bijelog Polja, u režiji Slobodana Marunovića, govori o generacijskim razlikama i težnjama, globalnom i lokalnom pogledu na život, unutar porodičnim antagonizmima.

Bjelopoljski pozorišni ansambl redovan je učesnik Festivala u Trebinju.

"Trebinje podiže ljestvicu na veći nivo, ne samo što je ovaj festival takmičarskog karaktera, nego što Trebinje ima školovanu publiku. Ne smijete doći i baviti se pozorištem, i pritom potcijeniti publiku", kaže Predrag Vukovević, glumac Bjelopoljskog pozorišta.

Šezdesetprvo festivalsko okupljanje, tvrde dugogodišnji učesnici, kruna je amaterskog pozorišnog stvaralaštva nekadašnje zajedničke države.

Izazov je takmičiti se, a istovremeno učiti od drugih i razmjenjivati iskustva i pristupe.

"Јedna od težnji, koju smo pominjali na sasatnku Umjetničkog savejta, jeste da se proširi van regije, na balkanske zemlje, možda Bugarska ili Rumunija. Ali za to treba dodatni napor", rekao je Јesenko Muzaferija, reditelj, član Umjetničkog savjeta Festivala festivala.

U okviru pratećeg programa, otvorena je izložba portreta poznatih pozorišnih i filmskih glumica, pod nazivom "Srpske glumačke herione", autorke Ane Popov Ratković.

Treće festivalske večeri, na pozorišnoj sceni nastupiće glumački sastav Kulturnog centra Kula, sa predstavom "Rodoljupci".