latinica  ћирилица
23/07/2018 |  15:01 ⇒ 15:28 | Autor: SRNA

Golićeva zadovoljna dinamikom radova na školi "Nemanja Vlatković" u Šipovu

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je nakon današnje posjete Osnovnoj školi "Nemanja Vlatković" u Šipovu da je zadovoljna dinamikom radova na rekonstrukciji objekta škole, za šta je izdvojeno oko 650.000 KM.
Šipovo, Golić i Kovač - Foto: SRNA
Šipovo, Golić i KovačFoto: SRNA

Ona je navela da je riječ o projektu enegetske efikasnosti Vlade Republike Srpske, koji implementira Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

"Ovo je jedan u nizu od 31 objekta za koji je Vlada obezbijedila sredstva i koji su energetski sanirani. Objekat je površine više od 2.023 metra kvadratna u koji je uloženo oko 650.000 KM. Srećna sam što mogu vidjeti da radovi teku planiranom dinamikom", isakla je Golićeva.

Golićeva, koja je tokom današnje posjete Šipovu razgovarala i sa načelnikom opštine Milanom Kovačem, izrazila je zadovoljstvo rezultatima koji su postignuti u ovoj opštini u protekle dvije godine.

"Šipovo je u zadnje dvije godine postalo veliko gradilište, mnogo saobraćajnica i seoskih puteva je dobilo asfalt. Vlada je to prepoznala i izdvojila 500.000 KM za kapitalne projekte koji se prvenstveno odnose na infrastrukturu", naglasila je ona.

Ona je ocijenila da se veća pažnja treba posvetiti prirodnim i vodnim resursima, budući da Šipovo ima pet rijeka, te napomenula da je načelnik opštine informisao da preduzima aktivnosti da bi opština dobila jedno zavisno hidroenergetsko preduzeće koje bi vodne resurse koristilo na najbolji mogući način, a da Vlada bude osnivač.

Kovač je naglasio da osim hidropotencijala, Šipovo ima i orgomne količine treseta koje treba iskoristiti.

"Procjenjujemo da imamo oko tri milione tona treseta, a od njega se proizvodi nafta i bitumen. Prema istraživanjima poznate njemačke kompanije, od tone treseta dobije se 200 litara nafte dizela - biodizela i 200 kilograma bitumena i mislim da je u tome budućnost", istakao je Kovač.

Direktor Osnovne škole "Nemanja Vlatković" Bogdana Pešić istakla je značaj ovog projekta i navela da je škola izgrađena 1980. godine te da do sada nije bilo značajnijih ulaganja.

"Riječ je o sanaciji stolarije, fasade, krova koji je prokišnjavao, ogromna sredstva su otišla na kupovinu ogreva, a sad će biti mnogo bolji uslovi za rad i uštedjeće se sredstva", rekla je Pešićeva.