latinica  ћирилица
23/07/2018 |  17:40 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Vigemark u Modriči - novi krov nad glavom za devet porodica

Devet porodica iz Modriče, čije su kuće uništene u poplavi ili klizištu 2014. godine dobiće novi krov nad glavom, a kuće 22 porodice biće sanirane. Dio je to projekta Programa za oporavak od poplava koji se finansira iz sredstava EU.

Kuća Stane Petrović iz Koprivske Trebave uništena je u poplavi pa je prinuđena da sa kćerkom plaća stan.

Uskoro će u novi dom koji se gradi u prigradskom naselju Otež, a tome se nada i Sretko Kuzmanović sa svojom šestočlanom porodicom. Klizište mu je oštetilo kuću, pa svaki dan strahuje od rušenja.

Nove kuće dobiće devet porodica iz Modriče, dok će stambeni objekti 22 porodice biti sanirani.

Ukupna vrijednost je 440.000 KM. Sredstva je obezbijedila EU, sprovodi UNDP-a a sufinansiraju Vlada Srpske i opština Modriča.

"Sve ove aktivnosti su dio jednog mnogo šireg projekta u kojem EU učestvuje sa nekih 12,5 miliona evra", ističe Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

"Mi smo u Modriči dobili 29 projekata, vrijednost je oko tri miliona maraka i naravno da se nadamo da će još takvih projekata biti", navodi Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Modriča je među gradovima koji su bili najviše pogođeni poplavom, a od prekomjerne vode opasnost i dalje prijeti.

Zbog toga je projekat kišne kanalizacije prioritet, o čemu je razgovarano tokom sastanka u opštinskoj upravi.

Obišli su i Sportsku dvoranu obnovljenu nakon poplave 2014. godine uz podršku EU i uručili donaciju sportske opreme za djecu sa poteškoćama u razvoju, te poljoprivredna gazdinstva koja su dio projekta razvoja poljoprivrede.