latinica  ћирилица
01/08/2018 |  12:30 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Ujedinjena Srpska pokrenula inicijativu za akciju "Pomozimo Grčkoj"

Ujedinjena Srpska pokrenula je inicijativu za humanitarnu akciju pod nazivom "Pomozimo Grčkoj", putem koje želi pomoći grčkom narodu stradalom u požarima, rekla je danas u Banjaluci potpredsjednik stranke Natalija Trivić.
Natalija Trivić na konferenciji za novinare - Foto: SRNA
Natalija Trivić na konferenciji za novinareFoto: SRNA

Trivićeva je na konferenciji za novinare navela da će akcija trajati od ponedjeljka, 6. avgusta, do 1. septembra, izrazivši nadu da će ovdašnji narod pokazati humanost prema Grcima i Grčkoj koju su zadesili veliki požari u regiji grada Atina.

"U požarima su stradali brojni ljudi, a nastala je i velika materijalna šteta. Pozivamo sve nadležne instititucije i organizacije, Civilnu zaštitu Republike Srpske, Crveni krst Srpske, vladine i nevladine organizacije, privredne i političke subjekte i građane da se aktivno uključe u akciju prikupljanja pomoći-higijenskih paketa i odjeće, da bismo ujedinjeno pomogli narodu Grčke", rekla je Trivićeva.

Uz podatak da u akciji neće biti prikupljana novčana pomoć, Trivićeva je navela da ljudi u Republici Srpskoj ne smiju zaboraviti prijateljsku Grčku, jednu od rijetkih država koja je nesebično pomagala srpski narod u prethodnom odbrambeno-otadžbinskom ratu i nakon njega.

"Najmanje što možemo učiniti jeste da humanitarnom akcijom prikupljanja materijalne pomoći iskažemo ljudskost prema Grčkoj. Ovo je prilika da pokažemo humanost i da im uzvratimo istom mjerom", dodala je Trivićeva.

Ona je rekla da su stupili u kontakt sa republičkom Civilnom zaštitom, koja će biti zadužena za prikupljanje pomoći, podsjetivši da su se u slične akcije već uključili Srbija i zemlje regiona.

"Prikupljane humanitarne pomoći obavljaće Civilna zaštita Srpske, Područno odjeljenje Banjaluka, a svi koji žele da učestvuju u akciji mogu higijenska sredstva i odjeću dostaviti svakim radnim danom od 8.00 do 15.00 časova u pomenuto odjeljenje u Ulici Radomira putnika 17", rekla je Trivićeva.

Sve informacije o akciji mogu se dobiti na telefone - 051/314-146, 051/491-777 i putem mejl adrese pomozimogrckoj@ujedinjenasrpska.rs, rcczbl@teol.net.

Generalni sekretar Ujedinjene Srpske Neven Stanić podsjetio je da Srpsku sa Grčkom veže višestruka saradnja, te da su Grci u ratnom i poratnom periodu nekoliko hiljada puta slali humanitarnu pomoć Srbima u Republici Srpskoj, finansirali djecu poginulih boraca i socijalno ugroženih porodica, gradili škole i crkve, te ugostili veliki broj djece u svojim porodicama.

"Nekoliko gradova u Srpskoj su pobratimi sa grčkim gradovima", rekao Stanić i naglasio da se ne smiju zaboraviti dobrotvori poput arhimandrita Partenijusa, oca Ermolaja Masarasa, bivšeg ministra prosvjete Grčke Јorgosa Papandreua.

On je pozvao i ostale gradove i opštine Srpske da se uključe u akciju i daju doprinos pomoći grčkom narodu.

U Grčkoj je 23. jula izbio požar u mjestu Mati, 30 kilometara istočno od Atine. Prema posljednjim podacima, poginulo je oko 90 ljudi, dok se još 25 osoba vodi kao nestalo, a uništeno je ili oštećeno više od 1.000 objekata.