latinica  ћирилица
01/08/2018 |  13:22 ⇒ 13:28 | Autor: RTRS

"Lica lafore" u selekciji Filmskog festivala na Kritu

Višestruko nagrađivani film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske izabran je u internacionalnu takmičarsku selekciju međunarodnog filmskog festivala na Kritu, Ierapetra international documentary film festival.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Grčke, član je Evropske asocijacije filmskih festivala i jedan je od uglednijih festivala u ovoj zemlji. Održava se od 4. do 9. avgusta, a moto ovogodišnjeg festivala je spajanje civilizacija. Nakon Grčke , film "Lica Lafore" biće prikazan na Sarajevo film festivalu te u Sjedinjenim Američkim Državama.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa Laforom izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za Laforinu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Pored brojnih specijalnih projekcija i međunarodnih festivala prikazan je na medicinskim fakultetima u regionu, ali i na Svjetskom kongresu neurologa u Barseloni.

Značaj filma prepoznat je i na institucionalnom nivou, pa su "Lica Lafore" prikazana i u Evropskom parlamentu u Strazburu, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, između ostalih i Tijana Bošković, jedna od najboljih svjetskih odbojkašica, te Miralem Pjanić, fudbaler "Јuventusa".