latinica  ћирилица
01/08/2018 |  15:22 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Doboj: Simbolična zakupnina u zamjenu za sanaciju Sokolskog doma

Grad Doboj odlučio je da zgradu Sokolskog doma izda pod zakup zainteresovanim licima koja bi zauzvrat sanirala objekat. Zgrada je oštećena tokom poplave 2014, a do sada nije nađen način da bude obnovljena.

Gradske vlasti kažu da su svima koji su obnavljali grad nakon poplave nudili i i sanaciju objekta Sokolskog doma, ali da nije bilo zainteresovanih donatora. Zgrada je u veoma lošem stanju pa je potrebna hitna intervencija, zbog čega je grad odlučio da javnim pozivom potraži zainteresovanog ulagača.

"Sokolski dom je trenutno u lošem stanju i prijeti mu urušavanje. Na Skupštini smo predložili zakupnina bude od simboličnih 10 feninga, a da budući zakupac ima obavezu da sanira čitav objekat i da 10 godina plaća tu cijenu zakupnine", naglasio je Nebojša Marić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Zgrada je građena 1932. i nosila je naziv Sokolski dom Kralja Aleksandra Prvog. Zbog toga ga smatraju njegovom zadužbinom, iako pouzdanih podataka o tome nema.

"Najviše zasluga za izgradnju ovog doma imaju ugledne srpske i druge ugledne dobojske porodice - Mučibabići, Grujići, Kondići,a treba napomenuti da je u izgradnji ulčestvovao i jedan od vrlo agilnih i uglednih Dobojlija Huso Avdić", istakla je kustos u Mu+uzeju Doboja Milka Ćosić.

Do poplave 2014. korišćen je za školske i vanškolske aktivnosti raznih organizacija. Većina prostorija u Sokolskom domu, uključujući i sportsku salu, nije u funkciji. Uslovne su samo prostorije Gradskog fudbalskog saveza, jer su ih opremali vlastitim sredstvima, kao i i Rukometnog TV turnira šampiona.

Zgrada ima specifičnu gradnju, zbog čega su mnogi smatrali da bi trebalo da bude pod zaštitom, ali inicijativa nikada nije pokrenuta.