latinica  ћирилица
01/08/2018 |  16:06 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Banjaluka: Počela izgradnja vodovoda u naseljima Česma i Šargovac

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić potpisao je pismo namjere sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditnom zaduženju u vrijednosti do 10 miliona evra za izgradnju primarne i sekundarne vodovodne mreže. Počela je i izgradnja vodovoda u naseljima Šargovac i Česma.

Gradonačelnik Banjaluke napominje da je za izgradnju vodovodne mreže i rekonstrukciju sistema za vodosnabdijevanje na području cijele Banjaluke potrebno oko 50 miliona maraka, te da je zbog tih potreba, sa Evropskom bankom potpisao pismo namjere za kreditno zaduženje u vrijednosti do 10 miliona maraka.

Napominje da se tek sada ulazi u pregovore sa EBRD-om oko finansijskih sredstva za rješavanje vodosnabdijevanja na području grada, što zahtijeva nešto složeniju proceduru, jer bi, kaže, kredit trebalo da bude plasiran preko institucija BiH, Republike Srpske i grada.

"Pojedinačno, najveći problem je projekat i posao vezan za Crno Vrelo u kome se u avgustu ove godine treba završiti fabrika vode, i onda će se radeiti četiri podsistema koji hvataju područje od Manjače do Bronzanog Majdana i dalje za Prijedor", rekao je Radojičić.

Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj, Јosip Polić, se ovim potpisom obavezao da će obezbjediti donatorska sredstva za tehničku implementaciju ovog projekta, a što, po procjenama, iznosi oko 600.000 evra.

Ozvaničen je i početak granje vodovoda u naselju Česma dva, u dužini od 850 metara, vrijednosti oko 80.000 maraka.

Miladin Maličević, predsjednik MZ Česma ističe da je ova godina dobro počela.

"Sada rješavamo ovaj prsten, ali je svakako bitnija stvar rješavanje visinskog dijela Česme gdje ne postoji nikakva vodovodna mreža i napokon idemo i u tu realizaciju", naglasio je.

Počela je i i izgadnja vodovoda u naselju Šargovac na koju će biti priključeno oko 20 domaćinstava. Mještani kažu da do vode dolaze na razne načine, najčešće bunarima.

Direktor preduzeća "Vodovod" Zoran Popović rekao je novinarima da je izgradnja vodovodne mreže u naselju Šargovac zajednička investicija "Vodovoda" i grada Banjaluka, te da bi radovi trebalo da budu zavrešni u narednih 15 dana.

On je najavio da će nakon toga raditi na izgradnji vodovodne mreže, dužine 1.000 metara, u Borkovićima, a zatim i u zaseoku Talići, te naselju Kuljani.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Šargovac Rajko Radaković rekao je da je projekat izgradnje vodovoda u ovom naselju veoma bitan za mještane i kompletan kraj, jer se očekuje da se ova mjesna zajednica dalje širi.

Prvi čovjek Banjaluke napominje da je u gradu neophodna rekonstrukcija vodovodne mreže, obraćajući posebno pažnju na naselje Paprikovac, gdje su uočljivi problemi zbog, kako kaže, dotrajale mreže.