latinica  ћирилица
03/08/2018 |  19:22 | Autor: SRNA

Kitarovićeva odlikovala Gotovinu i Markača

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je danas bivše haške optuženike za zločine nad Srbima u akciji "Oluja" penzionisane general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača.
Kolinda Grabar Kitarović i Ante Gotovina  (Foto: direktno.hr) -
Kolinda Grabar Kitarović i Ante Gotovina (Foto: direktno.hr)

Kitarovićeva, koja je i vrhovni komandant Oružanih snaga Hrvatske, Gotovinu i Markača odlikovala "Veleredom kralja Petra Krešimira četvrtog s lentom i Danicom".

Ona je danas povodom povodom 23 godine od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", koja se u Hrvatskoj slavi kao "dan pobjede", na prijedlog ministra odbrane Damira Krstičevića, donijela odluke o odlikovanjima, unapređenjima i pohvalama za pripadnike hrvatskih Oružanih snaga.

Odlikovano je 14, unapređeno 96 oficira, a pohvaljeno osam pripadnika Oružanih snaga Hrvatske, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka, tokom koje je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Haški sud je prvo proglasio krivim generale hrvatske vojske Antu Gotovinu i Mladena Markača za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da tokom i nakon operacija "Oluja" i "Bljesak" prisilno i trajno ukloni srpsko stanovništvo iz Krajine.

Kasnije su, drugostepenom presudom, Gotovina i Markač oslobođeni bilo kakve odgovornosti za počinjene zločine.