latinica  ћирилица
20/08/2018 |  11:33 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

Kongres slavista u Beogradu

U Beogradu je danas počeo 16. Međunarodni kongres slavista, koji će do 27. avgusta okupiti više od hiljadu učesnika iz 43 države i koji je od nemjerljivog društvenog i kulturnog značaja za Srbiju, istakao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević.
Međunarodni kongres slavista - Foto: SRNA
Međunarodni kongres slavistaFoto: SRNA

Šarčević je naglasio i da je ovaj kongres, na kome učestvuju vrhunski svjetski slavisti iz slovenskih zemalja, ali i Јapana, Azerbejdžana, Kine i Indije, prilika da se pošalje zajednička poruka o važnosti očuvanja slavistike.

- Ovaj skup je prilika da reafirmišemo najvažnije oblasti izučavanja slavistike, da razmenimo ideje i znanja i učvrstimo prijateljstva - rekao je on.

Učesnike je, osim Šarčevića, pozdravio i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, naglasivši značaj kongresa za razvoj slavistike i srbistike.

- Ovo je veliki dan za slavistiku, veliki dan za Srbiju i za grad Beograd - rekao je Vukosavljević.

Ovogodišnji kongres je i omaž akademiku Aleksandru Beliću, nekadašnjem predsjedniku Srpske akademije nauka i umjetnosti, koji je 1939. godine sproveo pripreme za održavanje trećeg Kongresa slavista u Beogradu, koji je otkazan zbog Drugog svjetskog rata.

Kongres slavista u Beogradu (Foto: RTRS)

Posebne teme kongresa će biti 200 godina "Srpskog rječnika" Vuka Stefanovića Karadžića i Vukov značaj u slavistici, zatim Aleksandar Belić u istoriji slavistike, kao i završetak Prvog svjetskog rata i njegov značaj za razvoj slavistike.

U Biblioteci grada Beograda biće izloženo oko 2.500 naslova najvažnijih slavističkih izdanja objavljenih od prethodnog kongresa u Minsku 2013. godine, navodi se u programu kongresa.

U Galeriji nauke i tehnike SANU biće priređena izložba rječnika "Srpska leksikografija od Vuka do danas" Rajne Dragićević i Nenada Ivanovića, a u holu Filološkog fakulteta predviđene su izložbe o Aleksandru Solženjicinu, kao i o srpskoj književnosti u Velikom ratu.

Program kongresa predviđa 1.674 nastupa, a učesnici će učestvovati u sekcijama, tematskim blokovima, okruglim stolovima i prvi put sa poster-referatima.

Organizatori skupa su Međunarodni komitet slavista, Savez slavističkih društava Srbije, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu i SANU, čiji je predsjednik Vladimir Kostić, prisustvovao otvaranju.

Skup se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije i grada Beograda.