latinica  ћирилица
20/08/2018 |  12:28 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

Povećana energetska efikasnost u bijeljinskim školama

U najvećoj bijeljinskoj osnovnoj školi "Knez Ivo od Semberije", zahvaljujući donaciji Vlade Јapana, u toku ljeta je zamijenjena kompletna spoljašnja stolarija. Uz nove prozore i vrata očekuju se značajne uštede energenata neophodnih za grijanje škole. Ranije je u okviru projekta koji je finansiran iz kredita Svjetske banke povećana energetska efikasnost bijeljinske Gimnazije "Filip Višnjić".

Zahvaljujući donaciji Vlade Јapana od skoro 70.000 evra, u Osnovnoj školi "Knez Ivo od Semberije", koju pohađa više od 1.300 učenika, zamijenjeni su svi prozori i vrata.

Na objektu starom više od četiri decenije ranije nije bilo ozbiljnijeg renoviranja, pa su troškovi grijanja bili ogromni, a učionice hladne.

"Naš najveći problem je bio gubitak toplotne energije, što smo na ovaj način sada spriječili, još jednom zahvaljujući donaciji Јapanske ambasade, ovaj smo projekat uspjeli da realizujemo", rekao je direktor OŠ "Knez Ivo od Semberije" Radenko Savić.

U okviru projekta koji se finansira iz kredita Svjetske banke povećana je energetska efikasnost 31. objekta u oblasti obrazovanja i javnog zdravstva u Srpskoj.

U Gimnaziji "Filip Višnjić" koja je obuhvaćena ovim projektom vrijednim 12,8 miliona dolara, procjenjuju da su troškovi grijanja smanjeni za oko 60 odsto.

"Sve smo dobili novo, stolariju, krov, oluke, novu fasadu i novu peć, to jest, prije smo se grijali na ugalj, sad se grijemo na pelet i mogu vam reći da se već osjetila ogromna razlika", ističe direktor Gimnazije "Filip Višnjić" Vladimir Šavija.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koje je sprovelo projekat povećanja energetske efikasnosti u školama u Srpskoj najavljuju nastavak ovih aktivnosti, koje bi trebalo da budu finansirane iz globalnog Zelenog klimatskog fonda.