latinica  ћирилица
21/08/2018 |  07:45 ⇒ 13:23 | Autor: sputniknews.com

Sputnjik: Opasno igranje sa policijom, neko provocira sukob

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najavio je mogućnost dolaska policajaca iz Federacije BiH na granice zbog pomoći Graničnoj policiji u borbi sa migrantskom krizom. Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač kaže da to nije moguće bez dozvole Vlade Republike Srpske a predsjednik Milorad Dodik poručuje: "Biće spriječeni!".
Migranti u Semberiji - Foto: RTRS
Migranti u SemberijiFoto: RTRS

Predsjednik Srpske izjavio je da pripadnici policije Federacije BiH neće biti raspoređeni u Republici Srpskoj koja ima teritorijalni integritet, policijske snage, Ustav, zakone i Sporazum o saradnji policijskih agencija.

- Svaki pokušaj da i jedan pripadnik policije FBiH uđe u Republiku Srpsku, bez saglasnosti Vlade i Policije Republike Srpske, biće sprečen silom i to niko ne treba da pokušava - poručio je Dodik.

Cijela priča je, prema mišljenju politikologa Aleksandra Pavića, pod broj jedan provokacija Dragana Mektća, ali je istovremeno i pipanje pulsa da se vidi kako će Republika Srpska i njene institucije da reaguju.

- Mektić je, praktično, otkako je postao ministar, više u službi Sarajeva, odnosno potpuno u službi centralnih vlasti i zapadnih ambasada koje žele da ukinu Republiku Srpsku, nego što je u službi Republike Srpske. On je još 2015. godine, kad je bio veliki migrantski talas, prizivao mogćnost da se preusmjeri do 100.000 migranata da pređu preko Bosne i Hercegovine - podsjeća Pavić za Sputnjik.

Dakle, ovo nije od juče, pa se, tumači Pavić, ne može tretirati kao izjava iz neznanja niti kao neka spontana izjava koja je odraz panike ili nesnalaženja.

I analitičar Anđelko Kozomara napominje za Sputnjik da su svi koji poznaju Dragana Mektića svjesni da on to nije mogao sam da smisli, već da su to poznati i prepoznatljivi strani mentori savjetovali.

- Federacija ima više granice koju sad pokriva njena policija, nego što ima Republika Srpska, ali je cilj da u prvoj fazi isprovociraju Republiku Srpsku i njenu policiju, da se prikažu nesposobnim da obezbjeđuju granicu na Savi, gdje je planirano da dođu federalni policajci - ukazuje Kozomara.

I Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, dodaje Kozomara, jasno je rekao da bi bilo grubo kršenje Ustava BiH ukoliko bi federalni policajci došli da obezbjeđuju granicu na području Republike Srpske.

- Dakle, svima je jasno da je to veoma opasna provokacija koja može da izazove incidente sa nesagledivim posljedicama. Policija Republike Srpske, ukoliko drži do svog ugleda i digniteta, ako ispunjava sve ustavne obaveze, ne smije da dozvoli bilo kojoj policijskoj agenciji, pa ni federalnoj policiji, da uđe na teritoriju Republike Srpske u uniformi i sa oružjem - naglašava Kozomara.

To bi značilo otvoren sukob dvije policije koji niko od policajaca i ne želi, upozorava Kozomara.

- Međutim, njihovi šefovi očigledno imaju namjeru da pred izbore naprave u BiH neki krupniji, veći incident koji bi doveo u pitanje legalnost izbora, volju naroda i derogirao ono što je ostalo kao najsnažnije obilježje države u Republici Srpskoj, a to je njena policija - podvlači Kozomara.

To je nesumnjivo monstruozan plan stranih mentora koji upravljaju Bosnom i Hercegovinom, ističe on.

- Mektić već neko vreme daje izjave koje idu na štetu Republike Srpske, od nekog izmišljanja paravojnih formacija koje djeluju na teritoriji Republike Srpske i ruske umiješanosti u sve to. Tako da je njegovo stanovište vrlo jasno. No, ovo je vrlo opasna ponuda, jer je to u suštini pokušaj obesmišljavanja policije Srpske - ističe Aleksandar Pavić.

Policiju Republike Srpske su Sarajevo i strane ambasade htjele da ukinu, kao što su ukinuli i Vojsku Republike Srpske, podsjeća on, pa je bila velika borba da se sačuva MUP Republike Srpske.

- Ovo je pod broj jedan bio pokušaj da se pokaže da MUP Srpske nije sposoban da se sam nosi sa krizom, ali i, pod broj dva, da se napravi presedan na osnovu kojeg bi poslije federalna policija BiH mogla da se polako i sigurno infiltrira u poslove koji su u ingerenciji MUP-a Republike Srpske - sugeriše Pavić.

Adekvatno su reagovale institucije Srpske, i predsjednik, i premijerka, i ministar policije, kao i udruženja veterana, koja su, kako svjedoči Pavić, rekla da će sama da se stave na raspolaganje ukoliko treba i da ne dolazi u obzir da se jedinice iz Federacije upute na teritoriju Republike Srpske.

- Ako se Mektić bude oglušio o upozorenja i odbijanje iz Republike Srpske, to će značiti samo jedno- da on svjesno hoće da izazove provokaciju i moguću reakciju i Eufora i centralnih institucija u Sarajevu. Dakle, da napravi incident na osnovu kojeg bi mogla da bude optužena Republika Srpska ili da se ne daj Bože bude desi pravi oružani incident - posebno napominje Pavić.

S druge strane, Kozomara tvrdi da je ubijeđen da će u Federaciji prevladati razum i da neće pokušati da policiju federalnog MUP-a instaliraju na teritoriju Republike Srpske.

- Gotovo sam siguran da će mnogi bošnjački i hrvatski lideri u Federaciji BiH taj prijedlog Mektića potpuno zanemariti i da će policija Republike Srpske obezbjeđivati svoje teritorije - jasan je Kozomara.

Institucije Republike Srpske će sigurno napraviti potez da zaštite i integritet MUP-a i integritet Republike Srpske, smatra Aleksandar Pavić, i sigurno će pronaći način kako to da urade uz minimalnu štetu po interese Srpske.

- Zato i kažem da ukoliko Mektić to bude uradio ili to bude dozvolio to će biti znak da on želi da se nastavi provokacija na teritoriji Republike Srpske i da želi zaoštravanje situacije možda sve i u službi izbora ili njihovog poništavanja. Јer, kako sad stoje stvari, Dodikova stranka ima velike izglede da bude pobjednik na ovim izborima - dodaje Pavić.