latinica  ћирилица
21/08/2018 |  11:53 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Sindikalci ŽRS traže veće plate; Ministarstvo i uprava- Nema uslova za povećanje

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić razgovarao je danas u Banjaluci sa članovima uprave preduzeća Željeznice Republike Srpske i predstavnicima sindikalnih organizacija radnika ovog preduzeća.

Prvi zahtjev sindkalaca bilo je povećanje plata, odnosno njihovo vraćanje na nivo iz 2008. godine, što nije uvaženo.

Na sastanku je bilo riječi i o prosecu restrukturisanja, sudskim presudama, ali i sistematizaciji u Željeznicama.

Prema riječima predstavnika sindikata, trećina radnika u Željeznicama prima nižu platu od ugovorene najniže i izražavaju bojazan da bi pojedini dijelovi preduzeća u procesu restrukturisanja mogli biti izgubljeni.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić rekao je da radnici traže vraćanje primanja na nivo od prije 10 godina.

Uslova za trenutno povećanje, osim onoga koje je propisano mjerama Vlade nema, odgovoreno je iz Ministarstva i uprave, i naglašeno da se restrukturisanje odvija prema planu.

- Od 2011. godine broj radnika u Željeznicama smanjen je za 1.100, a od početka restrukturisanja 1. marta za 500, što je i predviđeno ovim procesom - rekao je Trninić.

Direktor Željeznice Dragan Savanović rekao je da će nakon završetka dijela restrukturisanja koji se odnosi na izmirenje obaveza prema radnicima, te dugovanja za poreze i doprinose, biti moguće dio sredstava usmjeriti na povećanje primanja radnika.