latinica  ћирилица
21/08/2018 |  14:28 ⇒ 20:14 | Autor: TANЈUG

Batajnica: U MIG-ovima prvi put srpski piloti

Dva remontovana MIG-a 29, koje je Srbija nabavila od Rusije, uspješno su danas obavila prvi, probni let sa aerodroma u Batajnici, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovo je prvi put da ovim letjelicama upravljaju srpski piloti.

Јednim MIG-om upravlja pukovnik Aleksandar Piposki, a u drugom se nalaze major Zoran Јokić i pukovnik Brane Krnjajić.

Probni let aviona traje ukupno 35 minuta, sa polijetanjem i slijetanjem.

Predsjednik Srbije je prethodno prisustvovao prijemu dva MIG-a 29, koji su modernizovani i u potpunosti pripremljeni za let.

Remont ova dva aviona MIG-29 obavljen je u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na prijemu remontovanih aviona "mig 29" da ljude u Srbiji od danas čuvaju moćna i snažna krila, mnogo ozbiljnije i snažnije nego u prethodnom periodu i zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na pomoći u jačanju odbrambene moći Srbije.

Vučić: Očekujemo posjetu Putina

Predsjednik Srbije izrazio je uvjerenje da će predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiti Srbiju ove godine, te rekao da je za dolazak do dogovora o KiM potrebna i podrška Rusije.

- Mi njega čekamo. On je obećao da će doći i svaki put kada je rekao da će doći on je došao - naglasio je Vučić u obraćanju novinarima na aerodromu u Batajnici.

 Istakao je da Srbija ima mnogo toga ove godine da slavi, pokaže.

- Srbija se ponosi svojim rezultatima, a ponosi se i svojim prijateljstvom. Za razliku od drugih, mi ih ne krijemo - objasnio je Vučić.

Na pitanje da li će i gdje doći do njegovog susreta sa Putinom, koji je planiran idućeg mjeseca u Rusiji, Vučić je odgovorio da kabineti rade na tome.

- Da li će biti u Moskvi ili nekom drugom mjestu nije važno. Nadam se da ću imati prilike da sretnem ruskog predsjednika prije njegove posjete Srbiji - podvukao je on.

Povodom današnjeg razgovora šefa srpske diplomatije Ivice Dačića sa njegovim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, Vučić je ukazao da je Srbiji važna podrška Rusije.

- Da dođemo do dogovora oko KiM, potrebna nam je podrška Rusije - istakao je Vučić.

Vučić: Razmatramo vraćanje obaveznog vojnog roka

Vučić kaže da Srbija razmatra da od 2020/21. godine ponovo uvede obavezni vojni rok, u trajanju od tri ili šest mjeseci – za muškarce koji bi potom imali prednost pri zapošljavanju u javnoj službi.

Dodao je da će to zavisiti od analiza i procjena Ministarstva odbrane i raspoloživih finansijskih sredstava.

"Sve radimo da bismo sačuvali mir, da preventivno možemo da djelujemo protiv svakoga ko bi pokušao da provede agresiju na nas", istakao je Vučić.

Dodao je da se ne plaši medijske kampanje protiv eventualnog tromjesečnog služenja vojnog roka, jer je narod dovoljno pametan da prepozna dobre namjere i ko radi u njegovom interesu.

Ukazao je na to da su ga neki mediji kritikovali prošle godine zbog toga što Srbija nema jednogodišnji vojni rok, a danas, kada kaže da razmatra mogućnost ponovnog uvođenja vojne obaveze na tri mjeseca, govore mu da želi da uvede zemlju u rat.

"Do juče ste govorili da su vam djeca postala slabići jer nemaju vojnu obavezu. Ajde, dogovorite se sa sobom šta hoćete od države po pitanju KiM, ekonomije. Govorili ste da je najvažnije pitanje rasta, a sada kada imamo najveći rast u Evropi, onda ni to nije važno", rekao je Vučić.