latinica  ћирилица
22/08/2018 |  15:16 ⇒ 15:23 | Autor: SRNA

Otvorena izložba "140 godina Vojnog muzeja"

Izložba "140 godina Vojnog muzeja", koja obuhvata istorijske eksponate pušaka, samostrijela, mačeva i bodeža iz raznih perioda, danas je otvorena u Vojnom muzeju u Beogradu, povodom 140 godina od njegovog osnivanja.
Beograd: Otvorena izložba "140 godina Vojnog muzeja" - Foto: SRNA
Beograd: Otvorena izložba "140 godina Vojnog muzeja"Foto: SRNA

Postavku je otvorio državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Aleksandar Živković, koji je naglasio značaj Vojnog muzeja za njegovanje kulturog nasljeđa, ali i čuvanje istorije i tradicije.

"Vojni muzej je oduvek bio prepoznat kao važan segment u očuvanju kulturnog nasleđa", rekao je Živković i dodao da ova ustanova ima i važnu ulogu u predstavljanju vojske i njene borbe za slobodu naroda.

On je istakao i da je Vojni muzej, koji je dio Ministarstava odbrane Srbije, za zasluge u oblasti kulture dobio i priznanje predsjednika Republike Srbije - Sretenjski orden drugog stepena.

Živković je naveo da je obaveza svih da nastave da podržavaju rad Vojnog muzeja, čijim zaposlenima je čestitao 140 godina od osnivanja.

Vojni muzej svoj jubilej i Dan ustanove obilježava u znak sjećanja na 22. avgust 1878. godine, kada je knez Milan Obrenović ukazom osnovao tu ustanovu.

Muzej je osnovan na prijedlog tadašnjeg ministra vojnog pukovnika Save Grujića i u tim okolnostima to je predstavljalo još jednu od manifestacija sticanja državne nezavisnosti.

Vojni muzej danas posjeduje oko 30.000 predmeta sistematizovanih u 12 zbirki, kao i impozantnu fototeku sa oko 100.000 fotografija.

Muzej raspolaže i specijalnom bibliotekom sa fondom od 15.000 naslova iz oblasti istorije, istorije umjetnosti, arheologije, muzeologije i drugih srodnih grana nauke, kao i sa više od 5.000 časopisa.

Vojni muzej, smješten na Kalemegdanu, nalazi se u zgradi podignutoj 1924. godine za namjene Vojnogeografskog instituta, a 1956. godine mu je ta zgrada ustupljena i danas predstavlja jedan od simbola Beogradske tvrđave.