latinica  ћирилица
22/08/2018 |  15:38 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Arhivska građa uskoro dostupna i u digitalnom obliku

Preko 850 fondova i zbirki i više od pet kilometara građe trenutno se nalazi u Arhivu Republike Srpske. Najstariji dokumenti datiraju iz osmanskog perioda.

U ovoj istorijskoj bazi podataka nalaze se svi dokumenti iz uprave, politike, zdravstva, prosvjete i kulture. Uz pomoć grada, arhivska građa uskoro će biti dostupna i u digitalnom obliku.

Najstarija zgrada u Banjaluci, još iz vremena Austro-ugarske, nekadašnje Vojne komande, izgrađena je u periodu od 1878. do 1880. godine. Od 1973. godine tu je bio Arhiv i Muzej Bosanske krajine, a od 1992. je Arhiv Republike Srpske.

"Pored kancelarije sa sjedištem u Banjaluci, Arhiv Republike Srpske raspolaže sa kancelarijama koje posjeduju depoe u Doboju, Trebinju, Foči i Zvorniku, čime je na taj način pokrivena arhibska mreža u Srpskoj", rekao je direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić.

Na vrata ove zgrade svakodnevno dolaze zainteresovani za dokumente zbog istraživačkih i naučnih radova, ali i zbog projektne dokumentacije.

"Dolaze srednjoškolci, studenti koji pišu seminarske, diplomske, postdiplomci, oni koji rade doktorske disertacije do naučnika koji pišu monografije, knjige, naučne i stručne radove", naveo je Stojnić.

Mala količina građe već je digitalizovana, a gradske vlasti najavljuju kompletnu digitalizaciju.

"Grad Banjaluka je itekako zainteresovan da Arhiv uspješno radi, posluje i da čuva arhivsku građu, pogotovo što se nalazi u objektu koji je vlasništvo grada i htjeli smo da vidimo kako to sve funkcioniše i šta je to što u narednom vremenskom preiodu treba da se uradi", naglasio je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić.

Talić i Stojnić saglasili su se da je jedino rješenje da se izgradi namjenska zgrada za arhiv, čime bi se riješio problem smještaja arhivske građe za narednih 50 godina.