latinica  ћирилица
22/08/2018 |  16:12 | Autor: RTS

Đoković: Podržavam promjene u Dejvis kupu

Dejvis kup, najpoznatije tenisko takmičenje reprezentacija, igraće se od naredne godine u novom formatu. Novak Đoković je podržao promjene i za RTS prokomentarisao novi sistem takmičenja.

Umjesto dosadašnjeg takmičenja po kolima, koje je trajalo tokom cijele godine, od 2019. godine, igraće se finale 18 najboljih selekcija, koje će trajati sedam dana. Finale će bito održano od 18. do 24. novembra, u Madridu ili Lilu, a prethodiće mu kvalifikacije u februaru, u kojima će učestvovati 24 selekcije, a 12 izboriti mjesto u finalu. Takođe, u finalu će biti ovogodišnji polufinalisti, plus dvije selekcije sa specijalnom pozivnicom.

"Podržavam promjene, ali ne mislim da je dobro što su igrači bili izuzeti iz cijelog tog procesa. Razlog, između ostalog, zbog koga je ITF promijenio format je zbog toga što je ATP formirao takmičenje – Svjetsko ekipno prvenstvo, koje će se održati u januaru 2020. godine. Biće jako zanimljivo kako će se sve to odigrati u odnosu na igrače koji će se obavezati da odigraju i jedno i drugo takmičenje", istakao je Đoković.

On dodaje da će 2020. prvi put u istoriji tenisa biti dva zvanična ekipna takmičenja.

"To je dobro za naš sport, s jedna strane, s druge strane i nije baš, jer igrači treba da se opredijele za jedno takmičenje. Dejvis kup je istorijsko takmičenje, imam puno poštovanja prema njemu, ali dosta je tu komplikovan proces bio, mnogo interesnih strana i, nažalost, u cijeloj toj situaciji imate dvije institucije koje rade zasebno. Mislim da bi, što se kaže, svi trebalo da budemo na istom brodu", rekao je Đoković.