latinica  ћирилица
14/09/2018 |  20:29 ⇒ 15/09/2018 | 08:57 | Autor: RTRS

Cvijanović: Klevete će tek da dostignu vrhunac

Iako se čini da nikada nije ni prestajala, predizborna kampanja zvanično traje tek sedmicu. Dok jedni glasače pokušavaju da pridobiju programima, drugi to rade napadima i pokušajima diskreditacije. Posljednji pokušaj izazivanja incidenta u Čelincu, na skupu kome su prisustvovali predsjednik i premijerka, još jedan je pokazatelj, koji su put pojedine političke partije odabrale.

Predizborna kampanja ne teče ni mirno, ni dostojanstveno. 7. oktobar sve je bliže, a pokušaji diskreditacije političkih protivnika su svakodnevni. Stručnjaci vjeruju da će građani Srpske tek da svjedoče svemu onome što izbori ne bi trebalo da budu, prebrojavanju krvnih zrnaca, zadiranju u porodicu.

"Opozicija očigledno nije naučila do sada da se izbori ne dobijaju pljuvanjem, lažima, diskreditacijom...", kaže politikolog Aleksandar Vranješ.

Upravo to predstavlja slabost jedne partije, tvrdi Vranješ. U nedostatku programa, pojedini kandidati pribjegavaju diskreditaciji, a to se, kaže, pokazalo kao pogrešna taktika dodvoravanja glasačima. Da će napadi i klevete tek da dostignu vrhunac, otkrila je i predsjednica Vlade Željka Cvijanović.

"Oni čekaju nešto i to nešto imaju spremljeno. Pošto se sprema jedan veliki udar na mene", rekla je.

Šta se to sprema i ko će ovog puta morati da nosi teret predizborne kampanje, a da sa njom nema nikakve veze, premijerka je otkrila u telefonskom razgovoru za našu televiziju.

"I na prošlim i na ovim izborima slušam svakakve gadosti o mojoj porodici, koje su došle i do toga da su uvlačeni članovi moje porodice u priču o smrti Davida Dragičevića. I naravno da je to sve rađeno i namjerno, i smišljeno, i sa ciljem", istakla je Cvijanovićeva.

Isti ti koji sada napadaju članove porodice premijerke Srpske, doskora su ih hvalili. Podsjećamo na dio pisma koje je načelnik Teslića, SDS-ov Milan Miličević, 2013-te poslao predsjednici Vlade: "Znam da i Vi lično potičete iz porodice borca Vojske Republike Srpske, da ste kćerka srpskog oficira čije ime i danas borci izgovaraju sa poštovanjem".

Da su pojedine političke partije nastavile tamo gdje su stale na prošlim izborima, saglasni su i stručnjaci iz regiona. Ono što ovu kampanju čini drugačijom, a time i prljavijom, tvrdi politički analitičar Dragomir Anđelković, je činjenica da pojedini politički subjekti uporno pokušavaju u sve da upetljaju Srbiju i Rusiju.

Pita – kako je moguće da neki u Republici Srpskoj sebi daju za pravo da negativno tretiraju Rusiju, koja je ključni faktor zaštite srpskih nacionalnih interesa.

"Šta kada bi te snage došle na vlast, a prethodno su pokvarile odnose sa Beogradom i Moskvom, kako bi onda opstala Republika Srpska kojoj je potrebna podrška Srbije i Rusije da bi se oduprla centralističkim pokušajima Sarajeva poduprtim od strane nekih zapadnih faktora", rekao je Anđelković.

Pred početak izborne kampanje apelovano je političarima da se fokusiraju na pitanja značajna za građane, vladavinu pravu, radna mjesta, poboljšanje javnih usluga i borba protiv korupcije. No, koliko je političarima stalo do apela, može se zaključiti prema incidentima sa terena i ponašanju političkih stranaka.