latinica  ћирилица
14/09/2018 |  20:58 | Autor: RTS

Milan Mojsilović novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će generala Ljubišu Dikovića na čelu Generalštaba Vojske Srbije zamijeniti general-potpukovnik Milan Mojsilović, koji je do sada obavljao funkciju pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane. Zamjenik načelnika Generalštaba biće general-major Petar Cvetković.
Milan Mojsilović (foto: rs.sputniknews.com) -
Milan Mojsilović (foto: rs.sputniknews.com)

U Generalšabu je održan sastanak predsjednika Srbije sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i čelnim ljudima Vojske.

Vučić je nakon sastanka saopštio da je prihvatio zahtjev generala Ljubiše Dikovića za penzionisanjem i da je imenovao general-potpukovnika Milana Mojsilovića za novog načelnika Generalštaba. Zamjenik načelnika biće general-major Petar Cvetković. 

General-potpukovnik Mojsilović postavljen je na mjesto pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane rješenjem Vlade Srbije u junu ove godine.

Prije toga je od 2013. do 2017. godine obavljao dužnost šefa Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO u Briselu.

Završio je Vojnu Akademiju, Komandno-štabnu školu i Školu nacionalne odbrane u Beogradu. Od značajnijih internacionalnih kurseva završio je izvršni program u trajanju od četiri mjeseca u Evropskom koledžu za bezbjednosne studije.

Od značajnijih operativnih dužnosti obavljao je dužnost načelnika operativnog odjeljenja u Komandi operativnih snaga Vojske Srbije, zamjenika komandanta Združene operativne komande u Generalštabu i komandanta Kopnene vojske.

U periodu od godinu dana od oktobra 2013. godine, pored dužnosti šefa vojnog predstavnika u Misiji Republike Srbije pri NATO, obavljao je dužnost predsjedavajućeg međunarodne savjetodavne grupe u centru za bezbjednosnu saradnju RACVIAC. 

Rođen je 3. avgusta 1967. godine u Kosovskoj Mitrovici. Oženjen je i ima sina.

Dikoviću orden Karađorđeve zvezde prvog stepena 

Vučić je, obraćajući se medijima, Dikoviću zahvalio na časnom, požrtvovanom i posvećenom odnosu, kao i ljubavi, koju je pokazao prema otadžbini.

- General Diković, za one koji ne znaju, je bio zatvaran u toku oružanih sukoba od strane neprijateljskih snaga u BiH, general Diković se časno, junački i hrabro suprotstavljao NATO agresiji i 10 godina bio na mjestu načelnika Generalštaba - istakao je predsejdnik Srbije.

Takođe, Vučić je Dikoviću zahvalio na ozbiljnom i odgovornom radu na modernizaciji Vojske Srbije, unapređenju njene borbene gotovosti i za sve što je učinio, za cjeloživotnu posvećenost Republici Srbiji i srpskom narodu.

- Donio sam ukazo o odlikovanju Ljubiše Dikovića, to je najviši orden koji je pripadnik Vojske Srbije dobio, to je orden Karađorđeve zvezde Prvog stepena. To je velika čast za generala, ali i obaveza onima koji treba da ga naslijede - naglasio je on.