latinica  ћирилица
17/09/2018 |  12:16 ⇒ 16:10 | Autor: RTRS

Osveštani temelji novog hrama u Dugom Polju kod Modriče

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je juče u Dugom Polju, kod Modriče, temelje, zvona i Časni krst crkve posvećene Rođenju Presvete Bogorodice. Ovom činu prisustvovao je velik broj mještana.

Obraćajući se vjernicima nakon osveštanja, episkop Fotije pozvao je narod da se okuplja oko crkve a posebno je apelovao da se ne dijele i da žive u slozi i jedinstvu.

- Mi smo jedinstveni oko svetih hramova i ne dijelimo nikoga po bilo kakvim političkim osnovama. Crkva objedinjuje sve i to treba da čuvamo. Nas Srba u Republici Srpskoj nema mnogo i nije dobro da se dijelimo, da se slabimo, zato crkva apeluje na jednistvo, riječi su episkopa zvorničko-tuzlanskog.

U Dugopoljskom zaseoku Donjani izgradnja crkve počela je 2010. godine. U ovoj crkvi svoje vjerske potrebe obavljaće oko 100 domaćinstava.

Porodica Јevtić kaže da je čast kumovati crkvi u svom selu. Nedeljka Јevtić kumovala je temeljima, a njen sin Vid zvonima.

-To je nešto veliko i toliko mi je drago zbog ovog čina. Imam neki ponos da bih mogla da plačem, ponosno i emotivno priča Nedeljka.

Da se mladi vraćaju svojoj vjeri i crkvi potvrdile su rođake Vesna Bosić i Radmila Zelinac iz ovog sela, koje su zajedno prikupile novac i kumovale časnom krstu.

Završetak Crkve Rođenja Presvete Bogorodice, koja je treći hram na prostoru Dugog Polja, planiran je za godinu dana.

U zaseoku Ljubioča postoji stara crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem, a odnedavno u Kutlovcu i crkva posvećna Svetom Nikoli.