latinica  ћирилица
20/09/2018 |  16:16 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Foča: Pušten u saobraćaj most; Univerzitetska bolnica dobija savremenu opremu

U Foči je pušten u saobraćaj željezni most "9.maj" koji je porušen prije 23 godine u Nato bombardovanju. Ozvaničena je i izgradnja Dječijeg vrtića „Čika Јova Zmaj“, kao i početak opremanja Univerzitetske bolnice Foča.

Predata je upotrebna dozvola za željezni most "9. maj" dužine od 187 metara i širokog 10,5 metara. Za izgradnju mosta sa dvije kolovozne trake i trotoarima opština Foča i Vlada Srpske izdvojile su po milion i po maraka.

 Uskoro počinje i opremanje Univerzitetske bolnice – projekat vrijedan 15 miliona maraka. Predsjednik Milorad Dodik je podsjetio da u Univerzitetskoj bolnici, nakon uspješno završenog projekta energetske efikasnosti, kojim su svi paviljoni dobili novu fasadu sa termoizolacijom, spoljnu stolariju i novi sistem grijanja, slijedi nabavka savremene opreme.

- Drago mi je što ćemo bolnicu ovim opremanjem podići na nivo novoizgrađenih bolnica i da će imati sve najsavremenije aparate i instrumente. Naravno, zaposlene vjerovatno očekuje period male edukacije i doobuka, ali u tome se sastoji život. Nikada ne smijemo stati da se obrazujemo i držimo korak sa svijetom koji tako brzo ide - istakao je Dodik.

Direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić očekuje da bi već u oktobru moglo početi unutrašnje renoviranje i opremanje.

- Tender je otvoren prije dva dana, izabran je najbolji ponuđač i ostalo je stvar procedure. Očekujemo u narednom mesecu da bi mogli da počnemo sa građevinskim radovima, a zatim i sa unošenjem opreme - rekao je Marić.

Položen je i kamen temeljac za Dječiji vrtić za šta je obezbijeđeno dva i po miliona maraka, a očekuje se da bude izgrađen za 240 radnih dana.

U protekle četiri godine Vlada Srpske je pitem raznih projekata u Foču uložila 50 miliona maraka. Istaknuto je da je Foča primjer odlične saradnje lokalne i republičke vlasti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upoznao se sa radom Medicinskog fakulteta u Foči i Centra za biomedicinska istraživanja, jedinog Republici Srpskoj.