latinica  ћирилица
13/10/2018 |  18:51 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

CIK privodi kraju prebrojavanje glasačkih listića; prebrojani glasovi za članove Predsjedništva BiH

Centralna izborna komisija BiH nastavlja objavljivati preliminarne rezultate Opštih izbora. Milorad Dodik, sa više od 70.000 glasova prednosti, na osnovu 100 odsto prebrojanih listića, novi je srpski član Predsjedništva BiH. Njegovu dosadašnju funkciju predsjednika Republike, voljom birača, naslijediće Željka Cvijanović.

Birači su odlučili - trka za srpskog člana Predsjedništva BiH je završena i prema podacima Centralne izborne komisije, trendovi su manje-više ostali isti. Svi glasovi su prebrojani i prema njima je, još uvijek preliminarno, Milorad Dodik u apsolutnom vođstvu.

Kandidat SNSD-a osvojio je 350.585 ili 53,86 odsto glasova. Mladen Ivanić, kandidat Saveza za pobjedu, sa 279.745 ili 42,98 odsto osvojenih glasova, izbornu bitku je izgubio. U kabinet Predsjedništva BiH, za isti sto sa Miloradom Dodikom će, iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, sa više od 19 odsto glasova prednosti u odnosu na protivkandidata, i iz reda Bošnjaka Šefik DŽaferović, sa 36,48 odsto podrške birača.

Situacija se, u odnosu na dosadašnju, nije bitno mijenjala ni kada je riječ o kandidatima za predsjednika Republike Srpske. Sudeći prema preliminarnim rezultatima i 99,87 odsto prebrojanih glasova, više nema dileme da će na dosadašnju poziciju Milorada Dodika doći aktuelna predsjednica Vlade Srpske i Dodikova stranačka koleginica Željka Cvijanović. U odnosu na Vukotu Govedaricu, kandidata Saveza za pobjedu, Cvijanovićeva je osvojila nešto više od četiri odsto, odnosno ukupno 306.409 glasova podrške. Potpredsjednici Srpske ostaju Ramiz Salkić i Јosip Јerković.

Na osnovu jednakog broja obrađenih biračkih mjesta, ni snage u Narodnoj skupštini Republike Srpske neće se bitnije mijenjati. Najveću podršku birača dobio je SNSD sa 32,1 osto osvojenih glasova. SDS prema parlamentarnim rezultatima po snazi ostaje druga najjača stranka u Srpskoj sa 18,51 odsto glasova. Slijede ga DNS sa 14,75 odsto, PDP sa 10,53 odsto, SP sa 8,23 odsto, NDP sa 4,19 odsto. Cenzus je prešla i koalicija "Zajedno za BiH" sa 3,5 odsto i Ujedinjena Srpska sa 3,15 odsto glasova podrške.

U bici za Predstavnički dom parlamenta BiH u Srpskoj i dalje vodi SNSD sa 39,19 odsto podrške, podaci su CIK-a. Najveću stranku u Srpskoj u Parlamentu BiH slijedi lista SDS-a, potom PDP, DNS, SP i SDA. Na izborima za Predstavnički dom parlamenta BiH u Federaciji na prvom mjestu je SDA, sa 25,65 odsto glasova podrške. Slijede je SDP, koalicija koju predvodi HDZ BiH, DF-GS, SBB, Naša stranka, PDA i A-SDA.

U Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH dominantna politička snaga će biti SDA, a svoje poslanike u foteljama imaće i koalicija okupljena oko HDZ BiH, te Koalicija DF-GS, SBB, Naša Stranka i Nezavisni blok. Kada je riječ o izborima za skupštine 10 kantona, u pet vodi SDA, u četiri HDZ BiH, te u jednom SDP. U skupštini Livanjskog kantona, prema posljednjim rezultatima svoje poslanike imaće i Srpska lista .