latinica  ћирилица
14/10/2018 |  13:05 | Autor: SRNA

Gradiška: Obilježena slava Hrama Pokrova Presvete Bogorodice

U Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci danas je služena Sveta liturgija, povodom hramovne slave, te osveštan slavski kolač i žito.
Gradiška - Sveta liturgija - Foto: SRNA
Gradiška - Sveta liturgijaFoto: SRNA

Arhijerejski namjesnik gradiški protojerej-stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da hramovnu slavu sveštenici i vjernici obilježavaju u prazničnoj atmosferi, radosni što hram u Gradišci dobija novo ruho.

Rekonstrukcija Hrama Pokrova Presvete Bogorodice počela je ove godine, a završena je pozlata kupola. Do kraja građevinske sezone zvonik i kupola trebalo bi da dobiju i novu fasadu.

"Nadam se da ćemo se okupiti za mjesec dana i pozvati episkopa banjalučkog Јefrema da služi Svetu liturgiju, da i taj dan bude poseban i prazničan", rekao je Slijepčević.

On je naglasio da brojni vjernici na slavi hrama daju snagu svima koji rade na njegovoj obnovi.

Slijepčević je naveo da Crkva slavi praznik Pokrova Presvete Bogorodice još od 911. godine, podsjetivši da je Bogorodica najpoštovanija poslije Gospoda Isusa Hrista i slavi se više puta godišnje.

"Crkva u Gradišci slavi praznik Pokrova Presvete Bogorodice, događaj iz 911. godine, kada je u crkvi u Carigradu na molitvi Andrej Јurodivi vidio Bogorodicu kako omoforom zakriljuje vjernike", rekao je Slijepčević.