latinica  ћирилица
14/10/2018 |  17:54 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Bahati opštinski službenici nova prepreka u ostvarivanju prava - žene žrtve ratne torture ogorčene!

Tek što je stupio na snagu Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, žene - žrtve rata suočile su se s neprijatnostima službenika u pojedinim opštinama. U protekla tri dana u Udruženje žena žrtava rata stiglo je 15 pritužbi na rad službenika u Zvorniku, Bratuncu i Šamcu.

Dragica Vidaković iz Grebnica, koja je u logoru u Odžaku doživjela teško zlostavljanje i svakodnevno maltretiranje, sada se suočava s novim neprijatnostima - službenici u lokalnoj adminisitraciji saopštili su joj da neće ostvariti prava iz Zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

"A mi koje smo bile tučene, zatvarane, gledale svoje kad su ih ubijali, kad su ih izvodili, kad su nestajali, kad su ih u dekama zakopavali koje smo tražili po Dubici i Novom Gradu", rekla je Dragica Vidaković iz Grebnice.

"Počeli su pričati prvo kako mi nemamo nikakva prava i da mi to nećemo ni ostvariti i da je to samo nekakav zakon koji je pred njima i da u tom zakonu i ne piše da mi to možemo osim tog liječenja koje su naveli", dodala je Ljubica Goranović iz Donje Dubice.

Prema zakonu, žene koje su bile žrtve ratne torture imaju pravo na zdravstveno osiguranje, banjsko liječenje, invalidninu ili mjesečnu novčanu naknadu, što će prema dokumentaciji koju dostave utvrditi komisija, a ne šalterski službenici - kategorični su u Udruženju žena žrtava rata.

"Zar neko ima pravo danas kad radi u miru 23 godine da kaže ženi koja je preživjela torturu ili koja je bila sa djecom: 'DŽaba ti to predaješ, nećeš ništa ostvariti'. Ako i neće, to nije njeno da kaže. Njeno je da isprinta zahtjev i da stranki", naglasila je predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Članice Udruženja žena žrtava rata područja Posavine, danas su upoznate sa svim odredbama Zakona i procedurom za ostvarivanje prava, uz poziv ženama na strpljenje i istrajavanje u svojim zahtjevima. 

"Iza nas stoje instutucije i to je vrlo ozbiljno, instutucije Republike Srpske i one su nam dale zakon. Republika Srpske je dala zakon, ne može to neko lokalni i usput da ruši. Žene da sada na početku primjene zakona da pokažu strpljenje, ako i dobiju od prvostepenog organa odbijenicu, u roku od 15 dana mogu da šalju žalbu, a tad će već doći u instutucije", objasnila je Rajilić.

Procenjuje se da u Republici Srpskoj ima oko 600 žrtava ratne torture, koje su Zakonom raspoređene u tri kategorije žrtava seksualnog nasilja.