latinica  ћирилица
15/10/2018 |  10:23 | Autor: SRNA

Sankcije Rusiji na dnevnom redu samita

Ministri spoljnih poslova 28 članica EU danas će na samitu u Luksemburgu razmatrati uvođenje novih sankcija Rusiji zbog njene navodne upotrebe hemijskog oružja i hakerskih aktivnosti, prenio je "Sputnjik".
Evropska Unija - Foto: AFP
Evropska UnijaFoto: AFP

Na dnevnom redu biće i saradnja sa bivšim sovjetskim republikama u Evropi i kavkaskom regionu kroz program Istočno partnerstvo.

Zvaničnik EU koji nije želio da bude imenovan rekao je novinarima da će "zakonski okvir omogućiti Uniji da uvodi sankcije pojedincima i kompanijama umiješanim u razvoj i upotrebu hemijskog oružja, bez obzira na njihovu nacionalnost ili lokaciju".

Ovaj mehanizam pokrenut je poslije posljednjnjeg samita EU, čiji su učesnici pozvali na usvajanje restriktivnih mjera protiv širenja hemijskog naoružanja.

Odluka je donesena ubrzo poslije vanrednog sastanka Organizacije za zabranu hemijskog oružja povodom slučaja "Skripalj" i navodne upotrebe hemijskog oružja u akcijama državnih snaga u Siriji.

Rusija je odlučno demantovala optužbe iz SAD i Velike Britanije da je umiješana u navodno trovanje bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Skripalja i njegove kćerke Јulije u Solsberiju u martu.