latinica  ћирилица
19/10/2018 |  11:55 | Autor: SRNA

Zvizdić: Plenković se direktno miješa u unutrašnja pitanja u BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se prestane miješati u unutrašnja pitanja BiH, čime pokušava da institucionalno uspostavi netačne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH.
Denis Zvizdić - Foto: RTRS
Denis ZvizdićFoto: RTRS

Reagujući na Plenkovićeve posljednje istupe u institucijama EU i prilikom bilateralnih susreta, Zvizdić smatra da je primjetan pokušaj uspostavljanja patronističkog ponašanja prema BiH.

- Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što predstavlja otvoreno i direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH - ocijenio je Zvizdić.

On je dodao da premijer Hrvatske na ovaj način pokušava institucionalno uspostaviti netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH.

Zvizdić podsjeća da su, u skladu sa odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati ravnopravni i konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH, te da u bilo kojoj instituciji na nivou BiH ne može biti donesena nijedna odluka suprotna demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda, zbog brojnih mehanizama zaštite.

- Nivo tolerancije, posebno bošnjačkog naroda, takav je da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Tako hrvatski narod, kojeg je prema posljednjem popisu 15,43 odsto u BiH, ima duplo više rukovodećih funkcija - skoro 30 odsto, što u potpunosti demantuje bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti - navodi Zvizdić.

On smatra da nema nikakve potrebe da hrvatski premijer upoznaje šefove država i vlada članica EU o stanju u BiH, jer te zemlje posredstvom svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa zvaničnicima BiH veoma dobro poznaju situaciju.

- Pozivam Plenkovića da kao premijer susjedne države prestane igrati ulogu premijera BiH i portparola samo jedne političke i etničke opcije, te da BiH počne posmatrati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana, i kao dobrog i iskrenog susjeda - poručio je Zvizdić u reagovanju dostavljenom medijima