latinica  ћирилица
20/10/2018 |  10:32 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Navršile se 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu

Danas se navršava 74 godine od oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.
Bombardovanje Beograda (ilustracija) -
Bombardovanje Beograda (ilustracija)

Povodom 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu danas su položeni vijenci na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, gdje je intonirana himna i postrojena garda Srbije.
Vijenac je u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića položio njegov izaslanik Nikola Selaković, koji se upisao i u Knjigu žalosti, prenose beogradski mediji

Pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Јugoslavije potpomognuti sovjetskim saveznicima su 20. oktobra 1944. godine, nakon višednevnih krvavih i teških borbi, oslobodili glavni grad Srbije i Јugoslavije i time okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, a sam grad pretrpio je devastaciju izuzetno velikog obima.

Borbe su vođene za svaku zgradu, a nekad se napredovanje između dva kućna broja mjerilo danima. Poseban značaj imalo je osvajanje palate "Albanija" i isticanje trobojke sa petokrakom na njenom vrhu, jer je tada sa svoja 53 metra i 13 spratova bila najviša zgrada u Beogradu, vidljiva sa svih strana.

Trobojka na palati "Albanija" simbolično je označila da je Beograd oslobođen, a ovaj trenutak se i danas slavi kao dan oslobođenja Beograda.

"Beogradskom operacijom" okončana je 1.287 dana duga njemačka okupacija Beograda - u to vrijeme glavnog grada Kraljevine Јugoslavije.

U borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginulo je oko 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Јugoslavije i 960 vojnika i oficira Crvene armije.

Njemačke okupacione snage izgubile su oko 15.000 pripadnika, a oko 9.000 ih je zarobljeno.