latinica  ћирилица
30/11/2018 |  11:33 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Bašić: Završen tehnički prijem, izvještaj pozitivan

Direktor Јedinice za izgradnju državnog zatvora Zoran Bašić potvrdio je Srni da je od Unis instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva dobio informaciju da je završen tehnički prijem zatvora u Istočnoj Ilidži i da je sačinjen pozitivan izvještaj.
Zoran Bašić - Foto: ilustracija
Zoran BašićFoto: ilustracija

"Јuče smo dobili usmenu informaciju i sada čekamo da nam bude dostavljen pisani izvještaj `Unisove` komisije za tehnički prijem", rekao je Bašić i dodao da izvještaj treba da bude dostavljen i opštini Istočna Ilidža.

On je napomenuo da će Јedinica za izgradnju prestati sa radom krajem godine, a da je stavljanje zatvora u funkciju u nadležnosti Ministarstva pravde BiH i Savjeta ministara.

Savjet ministara trebalo bi da na sjednici u ponedjeljak, 3. decembra, utvrdi datum početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Ministarstvo pravde BiH predložilo je Savjetu ministara da Zavod za izvršenje krivičnih sankcija zvanično počne da radi 1. januara naredne godine.

Predloženo je i da upravnik Zavoda bude imenovan u roku od šest mjeseci.

Ministar pravde Јosip Grubeša ranije je rekao da će, nakon tehničkog prijema, biti imenovan vršilac dužnosti upravnika koji će Savjetu ministara poslati pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

Kamen temeljac za izgradnju ove vaspitno-popravne ustanove postavljen je 2006. godine, a rad po novom projektu počeo je 2010. godine. Ukupna vrijednost projekta je oko 40 miliona evra.

Otvaranjem zatvora u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža, BiH će dobiti najsavremeniju i najsigurniju zatvorsku ustanovu, u odnosu na sve druge slične namjene u zemlji, ali i na Balkanu.

Ovo će biti jedini zatvor na nivou BiH koji će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.

U Zavod za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH, kapaciteta 348 mjesta, biće smješteni osuđenici i pritvorenici Suda BiH.