latinica  ћирилица
30/11/2018 |  12:39 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Naser Orić ponovo oslobođen za zločine nad Srbima

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je ratnog komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića, optužbi za ubistvo srpskih zarobljenika Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima oko Srebrenice tokom 1992. godine

Isto Vijeće, prethodno 8. juna poništilo je prvostepenu takođe, oslobađajuću presudu zbog toga što je bila izrečena na osnovu nepostojećeg dokaza. Današnju su međutim, pravdali nepouzdanošću svjedoka očevica likvidacija. Tokom izricanja presude, koju su pred zgradom suda pratila bošnjačka udruženja uz ratne pokliče i zastave, srpske žrtve su napustile. Izricanju nisu prisustvovali ni dva od tri člana vijeća niti postupajući tužilac Miroslav Јanjić.

Sa ratnim zastavama i istim takvim pokličima, neprimjereno i neometano pred bh. pravosudnim kompleksom. I više stotina pristalica u sred "multietničkog" Sarajeva skandiralo je Orićevo ime. Porodice srpskih žrtava, njih dvadesetak, dočekane i u sudnicu sprovedene sa kordonom specijalaca. Presuda, i prije javne objave poznata – oslobađajuća! Ovacije i u sudnici! Predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes pročitao je presudu.

I dok je Lukesov prethodnik u prvostepenom vijeću Šaban Maksumić, poništenu, oslobađajuću presudu zasnovao na imaginarom dokazu, Lukes je ovu, pravosnažnu, na obrazložio nevjerodostojnošću glavnog, zaštićenog svjedoka – očevica likvidacija. 

"Svjedok `O-1` je u oba sudska postupka dao različite iskaze, pa zbog nedopustivih razlika Apelaciono vijeće nije našlo da je njegovo svjedočenje pouzdano i vjerodostojno", istakao je Lukes.

Te za Lukesa nepremostive razlike, kolege mu u pravosudnom kompleksu sve pravnici, sudije i tužioci, koji su suđenje pratili, nisu ranije kao Lukes tretirali. Prema nepotvrđenim informacijama, nije ni on sve dok je drugostepeni pretres trajao! No ipak, u međuvremenu, eto predomislio se! Druga dva člana vijeća Dragomir Vukoje i Senadin Begtašević, izracanju presude ni prisustvovali nisu! Da li je i ko od njih, eventualno izdvojio mišljenje, ili je “savjest” proradila, ili je nešto treće u pitanju, Lukes nije našao za shodno ni da objasni javnosti!
Nedolazak tužioca Miroslava Јanjića, znak je protesta!

"Nema žrtava iz Republike Srpske, nema sudije iz Republike Srpske, nema tužioca iz Republike Srpske. Mislim da je ovo posednji čas da ovo društvo i VSTS postave sebi pitanje, što nam Srba nema u sudnici? Јesmo li mi postigli pravnu sigurnost i pravnu ravnopravnost! Јa lično mislim da ništa od toga nije postignuto!", rekao je Јanjić.

Porodice srpskih žrtava iz Podrinja – od boli i poniženja "zanijemile"! Umjesto krika nepravde – pet minuta tišine pred kompleksom! I natpis "Sud BiH jednako Naser Orić"! 

Iz ratnog logora za Srbe "Viktor Bubanj", srpske porodice ispraćene su zvižducima i sporadičnim pogrdnim povicima. A Orić i Muhić iz sudnice dočekani i u slobodu ispraćeni ovacijama!

Prethodno, dozvoljeno je Oriću da se još jednom "naruga" srpskim porodicama – da im izrazi saučešće i da se Sudu BiH "zahvali"! I odbrani, da izrazi zadovoljstvo!

"To je presuda koju smo mi i očekivali i u ponovljenom postupku, tako da je odbrana zadovoljna", izjavila je advokat odbrane Lejla Čović.

Poraz je ovo demokratije, pravde, pravičnosti i jednakosti građana BiH pred Zakonom, prvi je komentar direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lic Milorada Kojića. Gotovo tri decenije, Srpske porodice iz Podrinja čekale su pravdu. I ni danas je nisu dočekale!

"Naser Orić se njima danas smijao u lice pred Sudom BiH. Očigledno znajući da su određene bošnjačke politike, politike SDA, uticale na ovu presudu. Ovo je politička presuda i ona nije zasnovana na činjenicama i dokazima", naglasio je Kojić.

Zašto su porodice srpskih žrtava drugačije od bošnjačkih!? Očigledno je kaže Kojić da Sarajevo i sarajevsko pravosuđe, čak i na primjeru Orića, koji je zločine činio i nad vlastitim narodom, čuva konstruisana crno-bijela istina o proteklom ratu. I o zločincima i žrtvi!

"Treba ukinuti pravosuđe ili izvršiti reorganizaciju", dodao je Kojić.

Pred tim istim, sarajevskim pravosuđem, još postoji desetak odvojenih istraga zbog zločina nad Srbima Podrinja, u kojima je Orić sveprisutni osumnjičeni! Iz Haškog tribunala vraćeni su bh pravosuđu dokazi o Orićevim zlodjelima nad najmanje 90 srpskih žrtava, koje je MUP Srpske prikupljao. I ako ne pred ovim bh. pravosuđem, za njih će zločinci morati negdje da odgovaraju, poručuju! 

"MUP Republike Srpske nikada neće odustati od istrajnosti da se dokaže istina o počinjenom zločinu nad srpskim narodom ne samo u Srebrenici nego u cijeloj BiH", poručio je bivši inspektor MUP-a Simo Tuševljak.

Sa posljednjom presudom, Sud BiH potrošio je i posljednji fening kredita, kažu u MUP-u! I kada posljednju ratu bude vraćao, opet će biti dužan srpskom narodu i srpskim žrtvama koje je danas po ko zna koji put ponizio! Na potezu je Republika Srpska!