latinica  ћирилица
30/11/2018 |  13:59 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Mitrović: Staviti van snage odluke o formiranju Suda i Tužilaštva BiH

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da Narodna skupština Republike Srpske zbog oslobađajuće presude Naseru Oriću treba što prije da stav van snage nametnute odluke visokog predstavnika o formiranju Tužilaštva i Suda BiH.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

"Oslobađajuća presuda Naseru Oriću pred Alelacionim vijećem Suda BiH je definitivno kraj vjere i očekivanja da će nametnuto Tužilaštvo i Sud BiH presuđivati isključivo po odredbama zakona, a ne po političkim uticajima i pritiscima", rekao je Mitrović Srni.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes pročitao je presudu. Izricanju presude nije prisustvovao tužilac, kao ni ostali članovi Apelacionog vijeća.

Ispred zgrade Suda BiH brojne pristalice Orića sa istaknutim ratnim zastavama i aplauzima pozdravile su oslobađajuću presudu, uzvikujući "Alahu ekber".

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.