latinica  ћирилица
30/11/2018 |  14:07 | Autor: SRNA

Ivanišević: Oslobađajuća presuda - legalizacija zločina nad Srbima

Oslobađajuća presuda Suda BiH ratnom komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću je očekivana i njome su dodatno legalizovani svi zločini počinjeni nad Srbima u 20. vijeku, smatra direktor Instituta za istraživanje zločina nad Srbima u 20. vijeku Milivoje Ivanišević.
Milivoje Ivanišević - Foto: Novosti.rs
Milivoje IvaniševićFoto: Novosti.rs

Ivanišević je rekao Srni da se u BiH i uopšte na prostoru bivše Јugoslavije nije odgovaralo samo za zločine nad Srbima počinjene u proteklom ratu i da to što je oslobađanje zločinca Nasera Orića danas u Sarajevu dočekano uzvicima njegovih pristalica "Alahu ekber" ne iznenađuje jer su tako u Prištini slavili oslobađanje Ramuša Haradinaja, a nedolično se slavio i povratak oslobođenih ratnih zločinaca u Zagreb.

"To su recidivi ponašanja iz prethodnih ratova - Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata, evo i nakon ovog trećeg. Ista su pravila u BiH. Ono što je dozvolio ustaški poglavnik Ante Pavelić 1941. godine dozvolio je i Alija Izetbegović 1991. godine. Јadnoj Drini je suđeno da bude uvek crvena od srpske krvi", rekao je Ivanišević.

On je zamjerio Beogradu što nije sudio i ne sudi nikom ko je počinio zločin nad Srbima.

"Beograd je odličan primer da se tako ponaša i Sarajevo i svako drugi. Zločin nad Srbima je, izgleda, i u Srbiji dozvoljen", rekao je Ivanišević.

Kao ekspert za istraživanje zločina počinjenih nad Srbima u Podrinju, Ivanišević tvrdi da se Srebrenica 1995. godine i masovno stradanje Bošnjaka nikada nije dogodilo.

"Tamo se nikada ništa nije dogodilo, osim velike hajke i medijske buke koja je uplašila naše političare. Oni nisu imali hrabrosti da se tome suprotstave. Više je stradalo civila u Parizu i Instanbulu u terorističkim napadima nego u Srebrenici u julu 1995. godine. Iz masovnih grobnica je izvađeno 1.800 tela vojnika, a oni su to permutovali u 8.000", rekao je Ivanišević.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Ispred zgrade Suda BiH brojne pristalice Orića aplauzima su pozdravile oslobađajuću presudu, uzvikujući "Alahu ekber" i sa istaknutim ratnim zastavama.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.