latinica  ћирилица
30/11/2018 |  15:38 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Renovirana Spomen kuća "Panorama"

U Nacionalnom parku "Sutjeska" na Tjentištu obnovljene su vrijedne freske u Spomen-kući "Panorama". Ova spomen-kuća dio je Spomeničkog kompleksa Dolina heroja, arhitektonskog remek-djela svjetske kulturne baštine.

Obnovljene slike epopeje Bitke na Sutjesci svjedoci su slavne antifašističke prošlosti. Oživljajaju i sjećanja potomaka učesnika u bici. 

"To su priče moje bake koja je dok sa ja bio dječak. Dok me čuvala pričala mi o tim događajima koje su oni doživjeli prelazeći i gazeći Sutjesku", rekao je potomak Bosiljke Štikavac, učesnice Bitke na Sutjesci, Dragan Kovačeviić.

Fizička oštećenja predmetima, kao i od vlage zahtijevala su temeljni polugodišnju obnovu.

"Mučno, ali smo zadovoljni srećni. Sve je ispalo onako kako smo željeli", izjavila je glavni restaurator Republički avod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Vanja Šotra Dursun

Spomen-kuća je i spomenik kulture i umjetnosti,ali i istorijski -ocjenjuju stručnjaci.

"Zašto vrijedan istorijski? Zato što on svjedoči o jednom izuzteno značajnom događaju iz istorije srpskog naroda i ostalih naroda u BiH i bivšoj Јugoslaviji", istakao je direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić.

Na spomen- kući predstoji još posla – sanacija temelja i bioskopske sale. Spomenički kompleks dobiće i muzej.

"Iduće godine za dan bitke Muzej će biti otvoren i to će biti sigurno najbolji muzej na prostoru bivše Јugoslavije sa jednom izutenom kolekcijom", naglasio je  direktor ЈU Nacionalni park "Sutjeska" Dejan Pavlović. 

Arhitektonsko remek-djelo krstoobraznog oblika koje je projektovao arhitekta Ranko Radović podignuto je 1975.godine. Freskopis je djelo Krste Hegedušića.