latinica  ћирилица
30/11/2018 |  15:49 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Skupštinska većina u Bijeljini usvojila nacrt rebalansa budžeta

Skupštinska većina u Bijeljini usvojila je nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim je budžet povećan sa 54 na 55 miliona maraka i nacrt odluke o gradskom budžetu za iduću godinu, u iznosu od oko 49 miliona maraka.

Dok opozicija prigovara da je budžet opet potrošački ,a ne razvojni i najavljuje amandmane, gradski čelnici tvrde da najviše ulažu u kapitalne investicije, zbog kojih su se i kreditno zaduživali.

Prvi rebalans budžeta bio je u junu ove godine zbog kredita u iznosu od pet miliona maraka, a na drugom rebalansu ta sredstva koriste se za izmirenje oko 800 000 maraka kreditnih obaveza gubitničkih preduzeća Eko dep i Banja Dvorovi i 170 000 maraka zateznih kamata ,oštro prigovara opozicija. Smatraju da su ova sredstva trebalo da budu iskorištena za razvojne projekte .

"Finansiramo gubitaše. To nije dobro i treba da ta praksa bude ukinuta. Predlažem da se napravi strategija i za jedno i drugo i sva druga preduzeća koja su u problem", rekao je odbornik SNSD-a Dragan Knežević.

"Moramo ih navići da od svojih sredstava izmiruju obaveze, plate... Na ovakav način jednostavno uzimamo milion maraka koje možemo skrenuti u druge svrhe", izjavio je odbornik SNSD-a Vaso Arsenović.

Drugim rebalansom budžet je povećan za milion maraka i iznosi 55 miliona.

"Ono što je najveća stavka je da smo preuzeli vraćanje kredita za Banju Dvorove i 'Eko dep' i ostale neke stavke koje nisu značajne da se pominju", istakao je načelnik Odjeljenja za finansije Slavko Bašić.

Nacrtom budžeta za iduću godinu u gradskoj kasi predviđeno je šest miliona manje.

"Imaćemo sigurno problema sa realizacijom budžeta. Imamo mnogo većih rashoda nego što smo očekivali prilikom izgradnje kanalizacije", dodao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Opozicija je nezadovoljna planiranom raspodjelom sredstava u budžetu za 2019. godinu; smatraju da bi stipendije za studente trebalo da budu povećane sa 250 na 400 000 maraka, te da omjer izdvajanja za mala i srednja preduzeća i reprezentaciju bude najmanje 1:5. 

"Ulaganja u mala i srednja preduzeća 80.000 KM, a troškovi reprezentacije 70.000 KM. Ne smije biti taj omjer", naveo je Knežević.

"Reprezentacija se ne koriste za reprezentaciju predsjednika, 90 posto ide na obilježavanje značajnih datuma, kaže predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković.

Izmijenjena je i odluka o kreditnom zaduženju grada za kapitalne projekte .Sredstva su povećana za kanalizaciju,a smanjena za eksproprijaciju drinskog nasipa,za šta će,kako je rečeno, novac biti obezbijeđen kada počne ovaj posao .Iduće godine Bijeljini ističu tri velika kredita , pa je najavljena mogućnost novog zaduženja radi izgradnje sportske dvorane. Od novoizabranog poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Nedeljka Ćorića, koji je bio gost na sjednici, i koji je najavio da će i ubuduće raditi na unapređenju kvaliteta života u Bijeljini zatražena je pomoć i podrška republičkih vlasti u obezbjeđivanju zemljišta za izgradnju dvorane.